Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 30.04.2024. godine utvrdila „Vilu Mozer u Beogradu“ za spomenik kulture („Sl. glasnik RS”, br. 38/2024“).

Vila Mozer podignuta je 1929–1930. godine kao stambena slobodnostojeća dvospratnica prema projektu modernističkog arhitekte Milana Zlokovića. Vila predstavlja deo nekadašnjeg proizvodnog kompleksa vinarije Bruna Mozera.

Vila je izgradjena delom od tradicionalnih materijala, opeke u krečnom malteru, betonske i drvene konstrukcije, enterijera ukrašenog modernistički oblikovanim elementima, skladnom i funkcionalnom formom i prostorom. Objekat je sazdan od formi kubičnih oblika, koncipiran u duhu funkcionalističke arhitekture prezentovane u visokom estetskom dometu. U primenjenom konceptu kubičnog volumena sagledava se uticaj arh. Adolfa Losa. Koncept saglasja enterijera i eksterijera, stepenovanje planova po dubini govori o uticaju internacionalnog stila. Funkcija objekta i forma su objedinjeni i uklopljeni u prirodno okruženje, što visoko vrednuje ovu gradjevinu prema kriterijumima estetskog funkcionalizma.

Vila Mozer poseduje arhitektonske vrednosti i predstavlja autorsko ostvarenje eminentnog arhitekte.

U ime Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda predlog proglašenja Vile Mozer u Beogradu za spomenik kulture pripremile su istoričarka umetnosti Aleksandra Dabižić, konzervator savetnik i arhitekta Ljiljana Konta, konzervator savetnik.