Skip to Content

Monthly Archives: July 2022

Početak radova na Centralnoj kuli u okviru spomenika kulture Staro sajmište

Danas, 27. jula kada se navršilo tačno 78 godina od ukidanja logora Staro sajmište Predsednik Republike Srbije u prisustvu visokih predstavnika države Srbije i diplomatskog kora, otvorio je početak radova na Centralnoj kuli Starog sajmišta prema projektu koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u saradnji i uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i institucija Grada Beograda.

Dorćolska osnovna škola

Arhitekta Milan Kapetanović, koji je za svog života ostavio neizbrisiv trag u razvoju nacionalne arhitekture i dao pečat arhitektonskom fondu naše prestonice, preminuo je na današnji dan 1934. godine.

Dom Vračarske štedionice

Dom Vračarske štedionice sagradjen je 1906. godine po projektu arhitekte Danila Vladisavljevića, uz saradnju inženjera Miloša Savčića. Predstavlja drugi značajni objekat na razvojnom putu arhitekte Danila Vladisavljevića u njegovom ne dugom, ali uspešnom stvaralačkom opusu.

Termoelektrana „Snaga i svetlost”

Termoelektrana „Snaga i svetlost” sagradjena je na desnoj obali Dunava u periodu od 1930. do 1932. godine, prema projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela.

In memoriam Gordana Gordić (1939-2022)

Naša draga koleginica istoričarka umetnosti Gordana Gordić preminula je 1.jula. Bila je četiri decenije deo Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i postavila temelje zaštite graditeljskog nasledja Beograda. Radila je na istraživanju, ali je i svesrdno promovisala nasledje i bila sinonim za njegovo očuvanje