Skip to Content

Monthly Archives: October 2021

Naučni časopis Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda „Nasledje“

Usled otkazivanja ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda će umesto na Beogradskom sajmu ponuditi svoja izdanja u Svečanoj sali Zavoda. U toku cele nedelje od 25-29.10.2021. organizovana je prodaja publikacija Zavoda sa uobičajenim sajamskim popustom od 50%.

„Sajam knjiga“ u Zavodu

Usled otkazivanja ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda će umesto na Beogradskom sajmu ponuditi svoja izdanja u Svečanoj sali Zavoda. U toku sledeće nedelje od 25-29.10.2021. biće organizovana prodaja publikacija Zavoda sa uobičajenim sajamskim popustom od 50%.

Simpozijum etnologa konzervatora

Etnolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Ana Sibinović i Andjelija Milašinović su učestvovale na IX Simpozijumu etnologa konzervatora Slovenije, Hrvatske, Republike Severne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji je odžan u Kladovu, Republika Srbija od 06 – 08.10.2021. godine.

Završeni radovi na rekonstrukciji, adaptaciji i sanaciji Zemunske gimnazije

Povodom dana škole donosimo vam priču o obnovi Zemunske gimnazije i svim učenicima koji danas se vraćaju u školske klupe želimo uspešan rad ovom obnovljenom, važnom, spomeniku kulture

Šetnja prilagodjena slepima i slabovidima kroz hram Svetog Save

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je u okviru manifestacije Dani evropske baštine 01. oktobra organizovao posebnu šetnju prilagodjenu slabovidim i slepim posetiocima kroz hram Svetog Save na Svetosavskom platou koji je utvrdjen za kulturno dobro.

XI naučnostručna konferencija Zavoda

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je u saradnji sa Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije, 8. oktobra 2021. godine, održao XI naučnostručnu konferenciju sa medjunarodnim učešćem, u Domu omladine u Beogradu. Tema ovogodišnje konferencije je „Graditeljsko nasledje i urbanizam“ koji prati Zbornik od 50 radova i sedamdeset autora i koautora iz različitih akademskih i radnih okruženja sa ciljem da kao i do sada okupi stručnjake i saradnike iz oblasti arhitekture, urbanizma, istorije umetnosti, istorije i oblasti zaštite čija najnovija istraživanja i praksa značajno doprinose širem sagledavanju uloge graditeljskog nasledja u današenjem društvu.

Obnova obeliska Nesvrstanih zemalja

Beograd je ove godine 11. i 12 oktobra domaćin Skupa povodom obeležavamo 60 godina od održavanja prve konferencije Nesvrstanih zemalja u Beogradu, ali i podizanja spomenika posvećenog ovoj konferenciji koji je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, povodom ove godišnjice, obnovio.

Nasledje za decu

U Zavodu je 2014. godine osmišljen edukativni projekat „Nasledje za decu“, namenjen mladjim osnovcima, ali i njihovim učiteljima i pedagozima. Autori projekta su Ana Sibinović, dipl. etnolog i dokumentarista Sladjana Milojević. Projekat je postao deo redovnih aktivnosti Zavoda počev od 2015. do danas, odobren od strane Sekretarijata za kulturu.

Naučnostručna konferencija „Graditeljsko nasledje i urbanizam“

U petak 08.09.2021. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda organizuje, u saradnji sa Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije, XI naučnostručnu konferenciju sa medjunarodnim učešćem pod nazivom „Graditeljsko nasledje i urbanizam“.

BeoKul gradska tura – popularizacija nasledja medju mladima

Sveke prve nedelje u oktobru obeležava se Dečja nedelja. Tim povodom predstavićemo projekte Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda koji su posvećeni deci. Danas vas upoznajemo sa projektom Beogradska Kultura-BeoKul GradskaTura.