Skip to Content

Monthly Archives: April 2021

Crkva Ružica

Iako posvećena Rodjenju Presvete Bogorodice, od osvećenja 1867. godine, poznata je pod nazivom Ružica.

Crkva Svetog duha u Obrenovcu

Crkva Svetog Duha u Obrenovcu utvrdjena je za kulturno dobro 1975. godine.

Skulptura „Sima Igumanov sa siročićima“ ponovo krasi Igumanovu palatu na Terazijama

Zavod za zaštitu spomenika kulture je 2004. godine uradio projekat restauracije fasada kojim je predvidjeno vraćanja skulpture „Sima Igumanov sa siročićima“ na Igumanovu palatu na Terazijama.

Zavod na Danima Beograda

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim Beogradjanima i gostima Beograda koji su uprkos promenljivom i prohladnom aprilu, sa nama upoznavali tajne Terazija, Beogradske zadruge, Beogradskih hotela i kafana, žrtvenika sa Gornjeg grada, Jelisavete Načić, Meštrovića, Hrama Svetog Save i Zemunske tvrdjave.

Mesto predaje ključeva 1867. godine

Dok obeležavamo Dane Beograda 2021. važno je da se prisetimo zbog čega su datumi 16 i 19. april značajni za našu prestonicu. Dana 16. aprila 878. godine se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada Beograda.

Promocija zbornika „Svet srednjovekovnih utvrdjenja, gradova i manastira“

U svečanoj sali Skupštine grada Beograda, 15.04.2021. godine, u okviru obeležavanja Dana Beograda 2021, održana je promocija zbornika radova „Svet srednjovekovnih utvrdjenja, gradova i manastira“, svojevrsni omaž arheologu dr Marku Popoviću.

Čestitamo početak meseca Ramazana

Dani Beograda 2021.

U Skupštini grada Beograda održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen bogati program Dana Beograda 2021. koji će biti obeleženi od 16-19. aprila u našem gradu.

Smiljanićeva ulica kulturno dobro

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je uradio predlog odluke, a na sednici Vlade Republike Srbije održanoj 8.4.2021. godine, Smiljanićeva ulica u Beogradu je utvrdjena za prostorno kulturno-istorijsku celinu.

Sava centar je utvrdjen za kulturno dobro

Na prelog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 8.4.2021. godine, utvrdila Sava centar za kulturno dobro