Pređi na Sadržaj

Arhive po mesecima: oktobar 2023

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dobitnik nagrade za izdavača godine na 66. Međunarodnom sajmu knjiga

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je na 66. Međunarodnom sajmu knjiga dobitnik prestižne nagrade za izdavača godine. Ovogodišnji žiri, u sastavu Zlata Bojović, predsednica žirija, Anđelka Cvijić, Bojan Jović, Zoran Paunović i Marko Krstić, ocenio je da Zavod svojim izdanjima, naučno-stručnim monografijama unapređuje znanje o nepokretnom kulturnom nasleđu predstavljajući ga kao živo polje preplitanja uticaja i podsticaja kulturnih, društvenih i političkih procesa.

Promocija edukativnog projekta „Nasleđe za decu“ Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda vas poziva na promociju edukativnog projekta „Nasleđe za decu“ koja se održava u četvrtak 26.10.2023. godine, u okviru 66.

Otvorena izložba SAVREMENO U NASLEĐU: eksperimentalini modeli revitalizacije na primeru vile Mozer Milana Zlokovića

U petak 20. oktobra u 14 časova je otvorena izložba SAVREMENO U NASLEĐU: eksperimentalini modeli revitalizacije na primeru vile Mozer Milana Zlokovića.

Sajam knjiga 2023

Pozivamo vas da nam se pridružite na predstojećem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, od 21.10. do 29.10.2023. godine.

Beokul u Zemunskoj gimnaziji

U sredu 18.10.2023. godine stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture, istoričarke umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara i Ksenija Ćirić predstavile su u Zemunskoj gimnaziji projekat Zavoda Beo Kul Gradska Tura, koji se već jedanaestu godina zaredom realizuje u saradnji sa beogradskim srednjim školama.

Monografija „Zemunska gimnazija – pre i posle rekonstrucije“

Povodom proslave 165 godina Zemunske gimnazije, u  okviru susreta generacija učenika i profesora Zemunske gimnazije dana 14. oktobra 2023. godine održana je i promocija knjige „Zemunska gimnazija – pre i posle rekonstrucije“.

Otvaranje izložbe SAVREMENO U NASLEĐU

Pozivamo Vas na izložbu SAVREMENO U NASLEĐU: eksperimentalni modeli revitalizacije na primeru vile Mozer arhitekte Milana Zlokovića (izložba završnih radova generacije 22/23 Master akademskih studija Unutrašnja arhitektura Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet).

Izložba postera XII međunarodne konferencije Zavoda

Na XII naučno-stručnoj konferenciji sa međunarodnim učešćem „Zaštita graditeljskog nasleđa u 21. veku – izazovi i mogućnosti“, na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda prvi put je otvoren poziv za učešće putem novog medija komunikacije, postera.

Otvaranje obnovljene spomen česme kralja Aleksandra I Karađorđevića u Lisičijem potoku

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je od 70-tih godina prošlog veka počeo istraživanje, valorizovanje, opservacije stanja i snimanje spomen česme kralja Aleksandra I Lisičijem potoku. Od 90-tih godina prostor česme je bio jako zapušten, obrastao korovom i nepristupačan za građane, a sama česma zatrpana zemljom i šutom.

XII naučno-stručna konferencija ,,Zaštita graditeljskog nasleđa u 21. veku – izazovi i mogućnosti“

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, realizovao je 12. naučno-stručnu konferenciju sa međunarodnim učešćem ,,Zaštita graditeljskog nasleđa u 21. veku – izazovi i mogućnosti“. Nadovezujući se na praksu aktivnog učešća u pokretanju ključnih pitanja iz oblasti savremene konzervatorske prakse, ovogodišnja konferencija je protekla u znaku razmatranja novih pravaca, izazova i mogućnosti koje današnjica postavlja pred službu zaštite