Skip to Content

Monthly Archives: September 2012

ISKONSKA HARMONIJA-NARODNO GRADITELjSTVO OPŠTINE SOPOT

Ime autora: Nada Živković
Izdavač: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
Mesto i godina izdanja: Beograd 2003

Tiraž rasprodat
 

 

Katalogom i izložbom Iskonska harmonija –narodno graditeljstvo opštine Sopot prikazani  su najvredniji objekti narodnog graditeljstva na području opštine Sopot. Potiču uglavnom iz devetnaestog i prvih decenija dvadesetog veka.

Istorijski razvoj beogradske oblasti, kojoj pripada i opština Sopot, kao i velike migracije stvorili su etničku šarolikost, što je dalo poseban pečat svim formama društvenog i kulturnog života, a samim tim tipu stambenih i drugih objekata.

Kada je reč o raznovrsnosti tipova seoskih kuća treba imati u vidu centralni položaj oblasti i direktne uticaje iz Južne Srbije, Kosova, Bosne i Vojvodine,odakle su dolazili majstori graditelji i radili u ovim krajevima. Usled toga su sada u sačuvanom fondu narodnog graditeljstva prisutne, u različitim razvojnim fazama, kuće šumadijskog, moravskog, kosovskog i vojvodjanskog tipa kao i kuće koje su srećan spoj karakterističnih osobina pojedinih tipova.

“Nastale u vremenu, koje se ne može ponoviti, ove kuće su delo seljaka, graditelja i vlasnika u istom licu. One sintetizuju njegov način života, potrebe i mogućnosti, tehničke i materijalne”

„Objekti narodnog graditeljstva predstavljaju vredan predložak koji pruža mogućnosti prilagodjavanja, preuredjivanja i rasta u nove arhitektonske oblike sa savremenim funkcijama.

Gradeći nove kuće treba da se zapitamo zašto je u ovim starim, zimi tako toplo, a leti prijatno, sveže? Zašto je u  vazduh čist i zašto su zdanje snova i maštarija, gde je i najmanji kutak mesto neposrednog iskustva koje je neizbrisivo?

Svaki objekat narodnog graditeljstva izgleda kao da je izrastao i srastao na prostoru na kojem stoji.On uvek prati konfiguraciju terena i uklapa se u pejsaž dajući mu novi kvalitet.

Iskonski sklad, harmonija duha i prostora, materijalizovan je u ovim, po gabaritu i volumenu relativno malim, a po udobnosti i kvalitetu velikim zdanjima. A kada se vatra u ognjištu ugasi, kameni spomenici čuvaju od zaborava ljude i dogadjaje.

NARODNO GRADITELjSTVO-SPOMENIK KULTURE DANAS


Ime autora: Nada Živković
Izdavač: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
Mesto i godina izdanja: Beograd 2003
Cena: tiraž rasprodat

 

 

Kada se govori ili piše o narodnom graditeljstvu često se unosi doza poetike, koja neretko vodi u patetiku. Izrazi kao što su dom, toplina, bliskost, sklad, zaštićenost, harmonija, gotovo da su neizbežni u opisu ove arhitekture i njenog doživljaja.

Neizbežna bliskost koju prema ostvarenjima narodnog neimara osetimo kada se nadjemo pred njima, pred materijalizacijom duhovnosti koja dopire iz iskona – čini da ih prihvatamo kao nešto što nam pripada samo po sebi, što ne moramo da zaslužimo. Prema narodnom graditeljstvu odnosimo se, nažalost, kao prema prirodnom okruženju. Ono je tu kao datost neophodna za opstanak našeg biološkog, duhovnog i kulturnog bića, i kao takvo mora da opstane na neki volšeban način koji se podrazumeva, bez našeg učešća.

Boreći se protiv ovakvog odnosa, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, od svog osnivanja 1960., radi na evidentiranju, proučavanju i očuvanju narodnog graditeljstva.

Na Beogradskom području, koje obuhvata sedamnaest opština, uprkos ubrzanoj urbanizaciji postoji još uvek veliki broj kuća i kamenih belega koji čekaju da od strane svojih vlasnika, meštana, posetilaca i svih koji mogu da doprinesu njihovom kvalitetnom opstanku – budu prepoznati kao vrednost. Katalog i izložba Narodno graditeljstvo spomenik kulture- danas predstavljaju jedan od načina da im se u tome pomogne.