Skip to Content

Monthly Archives: August 2021

Dom Jevrema Grujića

U starom jezgru Beograda u Svetogorskoj ulici broj 17 nalazi se Dom Jevrema Grujića, prva kuća proglašena za spomenik kulture od osnivanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 1961. godine.

Janićeva kafana

U centru Ostružnice, mesta koje se vezuje za početak parlamentarizma u Srbiji jer je 21. marta 1804. godine upravo u Ostružnici održana prva Narodna skupština koju je sazvao Karadjordje, a 1805. je otvorena osnovna škola, jedna od prvih u Beogradskoj nahiji s nastavom na srpskom jeziku i ona u kontinuitetu radi već više od dve stotine godina, nalazi se stara mehana iz prve polovine 19. veka.

Amam kneza Miloša

Amam kneza Miloša jedini je sačuvan objekat nekadašnjeg dvorskog kompleksa, koji je knez Miloš Obrenović podigao 1836–1837 godine, na tada nenaseljenom prostoru uz nekadašnji Topčiderski drum.

Manastir Kastaljan

Kompleks manastira Kastaljan nalazi se na istočnoj strani Kosmaja, u ataru današnjeg sela Nemenikuće. U narodu ovo mesto ima naziv Zidine ili Manastir. Ostaci nekadašnjeg manastirskog kompleksa prvi put u literaturi pominju se kod Joakima Vujića, koji ga navodi pored Pavlovca i Tresija, kao ostatke starog manastira na Kosmaju.

Dom porodice Pavlović

Medju prvim gradjanskim kućama u Jevremovoj ulici bila je porodična vila Koste i Anke Pavlović, podignuta 1882. godine.

Crkva Svetog Marka

Crkva Svetog apostola i jevandjeliste Marka u Beogradu nalazi se na platou uz severozapadni kraj Tašmajdanskog parka. NJeno zapadno pročelje najbolje se sagledava iz ulica Svetog Marka i Resavske

Karapešićeva kuća u Grockoj

Kuća porodice Karapešić se nalazi u dvorištu, u Zlatiborskoj ulici br. 9. Sagradjena je kao višedelni objekat, s tremom, četiri sobe i kućom – prostorijom sa odžaklijom u sredini.

Fotografski atelje Milana Jovanovića

Fotografski atelje Milana Jovanovića, jedini objekat namenski zidan u tu svrhu, podignut je početkom 20. veka na Terazijama, u neposrednoj blizini kraljevog dvora, palata i javnih gradjevina koje su na samom kraju 19. veka počele da formiraju reprezentativnu „novu čaršiju“.

Poseta Kosančićevom vencu

Prilikom posete Beogradu, u petak 30. jula, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke, gospodin Miguel Berger sa delegacijom i predstavnicima Ambasade Savezne Republike Nemačke, zajedno sa direktorkom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obišao je ostatke Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu.

Atelje Uroša Predića

Uroš Predić se 1909. godine nastanjuje u Beogradu, u porodičnoj kući svog brata Josifa Predića, u Svetogorskoj ulici br. 27. U svom skromnom ateljeu stvarao je pune 44 godine.