Skip to Content

Monthly Archives: November 2020

Kuća Leone Panajot

Kuća Leone Panajot je reprezentativna jednospratna gradska vila s potkrovljem.

Restauracija sarkofaga u Zemunskom parku

Sarkofag u Zemunskom parku nalazi se u prostorno kulturno-istorijskoj celini Staro jezgro Zemuna, kulturnom dobru od velikog značaja

Zgrada Ekonomske škole

U vreme kada je podignuta bila je najlepša i najmodernija školska zgrada u prestonici.

Zgrada Seizmološkog zavoda

Kamen temeljac je postavljen 10. septembra 1908. godine, a zgrada je završena godinu dana kasnije, u maju. Instrumenti instalirani u novopodignutoj zgradi prvi put su 1910. godine zabeležili zemljotres.

Zgrada Kovnice novca

Glavni Upravni odbor Narodne banke na čelu sa guvernerom Djordjem Vajfertom doneo je 30. decembra 1925. godine odluku o osnivanju domaćeg Zavoda za izradu novčanica, kao i da se odmah po uspostavljanju proizvodnje počne s izradom rezervnih banknota.

Poziv na XI naučno-stručnu konferenciju

„GRADITELjSKO NASLEDjE I URBANIZAM“ – sa medjunarodnim učešćem.

Manakova kuća

Pouzdano se zna da je kuću kupio Grk Manojlo Manak, koji je sedamdesetih godina devetnaestog veka u prizemlju držao pekaru i kafanu, dok je sprat koristio za stanovanje. Po njegovom rodjaku Manaku Mihailoviću, dobila je i ime. U sećanju starih Beogradjana ostala je zapamćena kao kafana.

Spomenik Neznanom junaku na Avali

Monumentalno spomen-obeležje – mauzolej Neznanom junaku je najmonumentalniji javni spomenik na najvišoj koti Beograda. To je postalo simbolično mesto odavanja počasti svim palim ratnicima u ratovima 1912–1918. godine.

Svečano otkriven spomenik “Slepom guslaru” na Kalemegdanu

Na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a po odluci Skupštine grada Beograda i Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica grada Beograda, u sredu 11. novembra 2020. godine otkrivena je skulptura „Slepi guslar“ Paskija Paška Vučetića, jedini sačuvani deo spomeničke kompozicije Spomenika Karadjordju koji je bio na Kalemegdanu u periodu od 1913. do 1916. godine.

Produženo trajanje izložbe „Molitvena izvorišta – srpska pravoslavna crkvena arhitektura na teritoriji Beograda – očuvanost i trajanje“

Veliko nam je zadovoljstvo da najavimo da je trajanje izložbe Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda „Molitvena izvorišta – srpska pravoslavna crkvena arhitektura na teritoriji Beograda – očuvanost i trajanje“, u porti Vaznesenjske crkve u Beogradu produženo od 9-19. novembra 2020. godine.