Skip to Content

Monthly Archives: November 2023

Animirani film „Od Singidunuma do Beograda“

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, po prvi put je realizovao kratkometražni ilustrovani i animirani film za decu na temu kulturnog nasledja Beograda, pod nazivom „Od Singidunuma do Beograda“.

Poseta štićenika Doma za decu i mlade „Sremčica“ Zavodu

U poseti Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda su bili štićenici Doma za decu i mlade „Sremčica“ sa kojima Zavod već neko vreme saradjuje. Gosti su imali priliku da od istoričarke umetnosti Ivane Vesković čuju o najlepšim i najznačajnijim spomenicima kulture, saznaju čime se zaposleni u Zavodu bave i da nauče zašto su nam spomenici kulture važni.

Poseta Muzeju Jugoslavije

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i njegovi stručni saradnici su u ponedeljak 20. novembra u okviru medjuinstitucionalne saradnje, a povodom završetka obnove Muzeja Jugoslavije /„25. maj“, posetili ovo muzejski kompleks.

Otvaranje izložbe „Sve je u broju i meri“

U četvrtak, 16. novembra 2023. godine  Astronomska opservatorija Beograd i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda otvorili su izložbu „Sve je u broju i meri“.

Hitne intervencije 2023. godine i uklanjanje grafita

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je u sklopu hitnih intervencija na spomenicima na teritoriji grada Beograda 2023. godine, obavio sanaciju postamenta spomenika Rige od Fere i Čukur česme na opštini Stari grad, kao i potpunu konzervaciju i restauraciju nadgrobnog spomenika Aksentiju Miladinoviću u opštini Lazarevac.

Konzervatorski nadzor nad radovima na restauraciji fasada Muzeja Jugoslavije i platoa ispred objekta

U okviru odlične saradnje sa Muzejom Jugoslavije, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je u skladu sa propisanim nadležnostima od maja 2022. godine do novembra.2023. godine, pratio sprovodjenje utvrdjenih mera tehničke zaštite za restauraciju fasada i pristupnih platoa objekta Muzeja Jugoslavije

Poseta učesnika programa AFS Interkultura

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je u okviru saradnje sa AFS Interkultura, bio domaćin srednjoškolcima iz celog sveta koji su na razmeni u Beogradu.