Skip to Content

Monthly Archives: June 2021

Zemunska gimnazija

Velika realka podignuta je 1879. godine, po planovima zagrebačkog arhitekte Nikole Kolara, na prostoru nekadašnjeg kontumaca, neposredno pošto je zemljište prešlo iz vojnog u magistratsko vlasništvo.

Služba zaštite obišla Geneks kulu

Stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u okviru svojih redovnih aktivnosti i zadataka vrši sagledavanje i praćenje stanja kulturnih dobara, dobara pod prethodnom zaštitom kao i onih objekata i graditeljskih celina koji će takav status dobiti.

Zgrada hotela „Moskva“

Osiguravajuće društvo „Rosija“ iz Petrograda početkom 20. veka kupilo je imanje na uglu Kralja Milana (danas Terazije) i Balkanske ulice, da bi sazidali objekat za smeštaj svoje firme. Za podizanje zgrade Društvo je raspisalo konkurs 1905. godine. Konkursni zahtevi su propisivali da se pored kancelarijskih prostorija u zgradu smesti i veliki hotel, kafana, restoran i radnje.

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“

Zidanje Univerzitetske biblioteke počelo je 23. juna 1921. godine na zemljištu zvanom Trkalište, koje je još 1913. godine Beogradska opština ustupila Univerzitetu.

Magistrat

Magistrat je u Zemunu osnovan 1751. godine, a 1755. dobio je prvu gradsku kuću.

Kafana „?“

Jedno od mesta koje je od svog postanka bilo važna tačka na mapi gradskih dešavanja svakako je i Kafana „?“ (Znak pitanja), koja se nalazi u ulici Kralja Petra br. 6, u nekadašnjoj Glavnoj čaršiji.

Konak kneginje Ljubice

Konak kneginje Ljubice, podignut u periodu izmedju 1829. i 1830. godine, predstavlja jedan je od najreprezentativnijih sačuvanih primera gradjanske arhitekture prve polovine 19. veka u Beogradu.

Nagrade Društva konzervatora Srbije za 2020.

U kulturnoj stanici Svilara (Almaški kraj) u Novom Sadu 31.maja 2021. godine održana je svečanost povodom Dana Društva konzervatora Srbije.