Skip to Content

Monthly Archives: September 2023

Kuća Stevana Mokranjca

Stevan Stojanović Mokranjac, srpski kompozitor, muzički pedagog i akademik preminuo je 28. septembra 1914. godine. Sakupljač narodnih melodija, predstavnik muzičkog realizma i jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji srpske muzike, svoj najviši domet dosegao je delom Rukoveti, a živeo je i radio na adresi Dositejeva br. 16 u Beogradu.

Stručno vodjenje „Zadužbine i zadužbinari“

Poslednje ovogodišnje stručno vodjenje kroz istoriju i arhitekturu kulturnih dobara Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na Danima evropske baštine, održano je u ponedeljak 25. septembra.

Obilazak kulturnog nasledja Obrenovca na Danima evropske baštine

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je u subotu 23. 9. 2023. godine u okviru obeležavanja Dana evropske baštine 2023. organizovao obilazak mlina Suvobor i čaršije u Obrenovcu.

Šetnja i stručno vodjenje kroz nasledje i obrazovanje

Zainteresovanu i brojnu publiku istoričarke umetnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Ksenija Ćirić, Bojana Ibrajter Gazibara i Ljubica Radovanović, povele su u petak 22. septembra okviru manifestacije Dani evropske baštine kroz istoriju i arhitekturu beogradskog školstva.

Zavod proslavio krsnu slavu

Krsna slava Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je veliki srpski pravoslavni praznik Mala Gospojina koja proslavlja Rodjenje presvete Bogorodice.

Obilazak kosmajskih crkava na Danima evropske baštine

U subotu 16. septembra Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je u okviru obeležavanja Dana evropske baštine 2023. organizovao obilazak tri crkve u oblasti Kosmaja – Svetog Djordja u Popoviću, Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikućama, kao i kompleksa manastira Kastaljan.

Otvaranje izložbe “Posveta beogradskom školstvu”

U petak, 15. septembra 2023. godine, u Velikoj galeriji Doma vojske u Beogradu, otvorena je izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda pod nazivom „Posveta beogradskom školstvu“ čime je svečano otvorena manifestacija Dani evropske baštine u Beogradu.

Gostima se na samo početku obratili gospodja Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika Beograda. U ime domaćina, Medija centra „Odbrana“, prisutnima se obratila direktorka ustanove pukovnik Biljana Pašić, a direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković govorila je o tradicionalnom dvodecenijskom učešću Zavoda u manifestaciji „Dani evroske baštine“. Okupljenima se obratila i autorka, a o važnosti školstva u Beogradu i neraskidivoj vezi izmedju nepokretnog kulturnog nasledja i prosvete govorio je prof. dr Ivica Radović, državni sekretar Ministarstva prosvete Republike Srbije koji je proglasio izložbu otvorenom. Svečano otvaranje izložbe oplemenile su dve kompozicije harfinistkinja Sofije Lazarević i Lane Kostić, učenica osnovne muzičke škole Stanković na klasi kod profesorke Ivane Pejoske. Muzička škola Stanković je spomenik kulture, a takodje je i deo izložbene postavke. Moderator programa bila je Nina Marija Koturović, konzervator restaurator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, predstavlja ukupno 21 spomenik kulture školske namene. Predstavljeni objekti reprezentuju razvoj arhitekture na području Beograda od narodnog graditeljstva do arhitekture moderne i svedoče o razvoju prosvetiteljstva na našem podneblju. Izdvajaju se tri celine – osnovne škole u selu, osnovne škole u gradu i srednje škole, a u okviru izložbene postavke predstavljeni su i eksponati pozajmljeni iz fonda Pedagoškog muzeja u Beogradu koji najbolje ilustruju život koji se u ovim objektima odvijao. Izložba je interaktivnog karaktera jer su doprinos njenoj realizaciji dali i bivši učenici i profesori, a promocija pratećeg kataloga ima i humanitarni cilj. Tokom trajanja izložbe je moguće ostaviti prilog koji će po zatvaranju postavke biti prosledjen Domu za decu i mlade u Sremčici.

Autor izložbe i kataloga je istoričarka umetnosti Ljubica Radovanović, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a realizaciju su podržali Medija centar „Odbrana“, Pedagoški muzej u Beogradu, Udruženje Stara Bežanija.

Izložba je otvorena do 21. oktobra 2023. godine.

Otvaranje izložbe „Posveta beogradskom školstvu“

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda 15. septembra u 19 časova u Velikoj galeriji Doma vojske u Beogradu izložbom pod nazivom Posveta beogradskom školstvu otvara ovogodišnju manifestaciju Dani evropske baštineu Beogradu. Ova manifestacija se tradicionalno održava svakog septembra već dve decenije, a ove godine je centralna tema Živo nasledje. Škole koje žive više od veka pokazuju da je Beograd deo velikog evropskognasledja i resurs o kome svi treba da brinemo sa posebnom pažnjom.

Prikazujući obrazovne objekte koji su utvrdjeni za spomenike kulture, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beogradaje izložbom želeo da približi nepokretno kulturno nasledje i široj javnosti. Odabrani dokumentarni materijalističe škole koje od svog podizanja do danas svedoče o istorijskom razvoju Beograda, ali i prosvetiteljstva na našem podneblju. Posetioci će moći da saznaju nešto više o objektima koji su ujedno i simboli našeg grada poput Osnovne škole „Kralj Petar Prvi“, Druge ženske gimnazije u kojoj je danas Elektro-tehnička škola „Nikola Tesla“, kaoi o drugim spomenicima kulture koji su održali prvobitnu namenu u kontinuitetu decenijama.

Tokom pripremanja izložbe i detaljnog istraživanja fonda odlučili smo da publici predstavimo je do sada ne prikazan materijal iz bogate zbirke Dokumentacionog centra Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Posebnu zahvalnost iskazujemo školskim institucijama koje su svoju dragocenu gradju ustupili za izložbu, čime je ona dobila interaktivni karakter i potvrdila dugogodišnju saradnju Zavoda sa beogradskim školama, spomenicima kulture. Realizaciju izložbe podržali su – Medija centar „Odbrana“, Pedagoški muzej u Beogradu, pozajmivši eksponate iz svog depoa, Udruženje „Stara Bežanija“ i kao i beogradske škole.

Autorka izložbe je Ljubica Radovanović, istoričarka umetnosti. Zainteresovani će imati priliku da izložbu posete u Velikoj sali Doma vojske u Beogradu od 15. septembra do 21. oktobra 2023. godine.

Specijalne gošće na otvaranju izložbe biće harfistkinje Muzičke škole „Stanković“, još jednog spomenika kulture koji će biti predstavljen na izložbi.

Poseban dogadjaj biće upriličen u petak 22.09.2023. godine kada će Zavod povezati dva segmenta svog delovanja organizovanjem stručnog vodjenja kroz grad pod nazivom „Beogradsko nasledje i obrazovanje“ i stručnog vodjenja kroz izložbu. Okupljanje je predvidjeno ispred Muzeja Vuka i Dositeja, Gospodar Jevremova 21 u 17 časova.

Program Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tradicionalno jedan od nosilaca manifestacije Dani evropske baštine, svojim brojnim i raznovrsnim programima, namenjenim publici najrazličitijeg uzrasta i interesovanja i čitava manifestacija će biti zvanično otvorena upravo programom Zavoda – izložbom „Posveta beogradskom školstvu“.

Kafana „Beli medved“ utvrdjena za spomenik kulture

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 25.08.2023. utvrdila kafanu „Beli medved“ za spomenik kulture („Sl. glasnik RS”, br. 71/2023“).