Skip to Content

Monthly Archives: April 2023

Srećan medjunarodni praznik rada

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda svim sugradjanima čestita Prvi maj, medjunarodni praznik rada. Povodom praznika donosimo vam priču o Domu Radničke komore.

Manifestacije Dani Beograda

I ove godine Zavod za zaštitu spomenika kulture je raznovrsnim programom bio jedan od nosilaca manifestacije Dani Beograda.

Promocija monografije „Arhitektonsko stvaralaštvo Josifa Najmana“

U ponedeljak 24.04.2023. u Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda održana je promocija monografija istoričarke umetnosti dr Saše Mihajlov pod nazivom „Arhitektonsko stvaralaštvo Josifa Najmana“ objavljena u izdanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Instituta za savremenu istoriju.

Promocija monografije Arhitektonsko stvaralaštvo Josifa Najmana

Zavod u službenoj poseti Domu Jevrema Grujića

U četvrtak, 13.04.2023. godine stručni saradnici Zavoda imali su priliku da, u okviru službenog obilaska uživaju u poseti domu Jevrema Grujića, prvoj kući proglašenoj za spomenik kulture od osnivanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Srećan praznik!

_

Otvaranje izložbe Nasledje na razglednicama Beograda

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u saradnji sa Omladinskim pozorištem „Dadov“, je u okviru manifestacije Dani Beograda 2023. godine pripremio izložbu Nasledje na razglednicama Beograda. Izložba je otvorena na Trgu Republike u sredu 12.04.2023. godine u 14 časova i trajaće do 20. aprila. Izložbu je otvorila sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić.

XII medjunarodna naučno-stručna konferencija

Produžen rok za dostavljanje apstrakta

_

Zahvalnica Astronomske opservatorije

Povodom obeležavanja 136 godina rada Astronomske opservatorije održana je svečanost na kojoj su dodeljene nagrade i priznanja najuspešnijim saradnicima. Svečanosti su prisustvovali Zoran Knežević, predsednik SANU i dugogodišnji upravnik Astronomske opservatorije, Vladan Jeremić, predsednik opštine Zvezdara, Olivera Vučković, v.d. direktora Zavoda kao i mnogobrojni saradnici i prijatelji Opservatorije. Gojko Djurašević, direktor Astronomske opservatorije u Beogradu posebnu zahvalnost je izrazio Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji je u velikoj meri doprineo rekonstrukciji paviljona Velikog i Malog refraktora, Školskog i Astrogeodetskog paviljona u okviru Astronomske opservatorije.