Skip to Content

Monthly Archives: November 2021

Etnografski muzej

Ove godine Etnografski muzej obeležava 120 godina od osnivanja. Tim povodom donosimo vam priču o zgradi u kojoj se danas nalazi muzej.

Osvežene verzije kviza „Beograd znam da čuvam“

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je zbog velikog interesovanja korisnika aplikacije kviza znanja „Beograd znam da čuvam“ odlučio da uradi „osvežavanje“ Web, IOS i Android verzije aplikacije kviza. Osvežene verzije objavljene su u Play Store (Android) i App Store (IOS), kao i na zvaničnom sajtu Zavoda za Web verziju aplikacije

Sastanak sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju (TIKA)

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda održan je 19.11.2021. godine sastanak sa glavnim koordinatorom Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Mehmedom Mete Anačom.

Zgrada Beogradske zadruge

Na današnji dan, 15. novembra 1929. godine, umro je arhitekta Andra Stevanović, profesor na Tehničkom fakultetu Velike škole, član Srpske kraljevske akademije i jedan od graditelja koji su obeležili izgled Beograda prvih decenija 20. veka. Bio je dobar saradnik i zajedno sa svojim kolegama projektovao neka od remek dela poput Uprave fondova, Palate SANU, Zgrade trgovca Stamenkovića ili Beogradske zadruge, o kojoj vam danas pišemo sećajući se arhitekte Stevanovića.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu predstavljamo vam Spomenik zahvalnosti Francuskoj, monumentalni spomenik nacionalnog karaktera. Tok njegovog nastanka možemo pratiti od 1921. godine.

Spomen park Jajinci

Danas, 9. novembra, obeležavamo Medjunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Tim povodom propremili smo priču o Spomen parku Jajinci. U poslednje vreme svedoci smo povremenog nedoličnog ponašanja u ovom spomen parku. Još jednom apelujemo na gradjane da se sa pijetetom odnose prema žrtvama genocida počinjenog tokom Drugog svetskog rata, kao i prema ovom znamenitom mestu.

Panićeva kuća u Grockoj dobila zaštićenu okolinu

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Vlada Srbije donela je odluku o utvrdjivanju mera zaštite, zaštićene okoline i mera zaštite zaštićene okoline spomenika kulture Panićeva kuća u Grockoj.

Stambeno-poslovni centar „Geneks“ utvrdjen za kulturno dobro

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, na sednici Vlade Srbije održanoj 03.11.2021. godine Stambeno-poslovni centar „Geneks“ je utvrdjen za kulturno dobro.

„Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom u Beogradu“ utvrdjen za prostorno kulturno-istorijsku celinu

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda „Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom u Beogradu“ dobio je status kulturnog dobra-prostorno kulturno-istorijske celine, Odlukom vlade Republike Srbije od 03.11.2021. godine i tako postao deseta celina na prostoru grada Beograda koja je utvrdjena u periodu od 2017. godine do danas.

Poseta manastiru Pavlovac

U okviru redovnih aktivnosti na utvrdjivanju stanja spomeničkog nasledja grada Beograda, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković sa stručnim saradnicima je u prisustvu NJegovog Preosveštenstva Episkopa šumadijskog gospodina Jovana sa saradnicima, dana 29. oktobra 2021. godine, izvršila uvid u stanje svih objekata u prostoru manastira Pavlovac.