Skip to Content

Monthly Archives: January 2022

Stara kuća porodice Žmurić sa kućištem u Maloj Ivanči

Jedna od najvrednijih kuća u etnografskom i arhitektonskom smislu je stara kuća porodice Žmurić. Prema kazivanju meštana, stara porodična zadružna kuća Žmurića, sa početka 19. veka koja se nalazila u neposrednoj blizini škole, porušena je 1962. godine.

Sastanak sa delegacijom Medjunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA)

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković sastala se juče sa delegacijom Medjunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA), na čelu sa Džordžom Santerom. Tom prilikom je naglasila da je Narodna skupština Republike Srbije donela važan Zakon o memorijalnom centru „Staro sajmište“, što je bila osnova da se pristupi izgradnji ovog memorijalnog centra.

Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dodeljeno je Posebno priznanje

Svečanost povodom Dana Medija centra „Odbrana“ i 143. godine vojne štampe u Srbiji održana je juče u Domu Vojske Srbije.
Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tom prilikom dodeljeno posebno priznanje, Plaketa Ministarstva odbrane za saradnika godine. Zahvaljujući saradnji sa Zavodom, uz podršku Ministarstva odbrane i Ministarstva kulture i informisanja, 2021. godine pokrenuta je inicijativa i započet projekat rekonstrukcije fasade i vraćanja prvobitnog izgleda kulturnog dobra „Ratnički dom“ u kome je smešten Dom Vojske Srbije.

Nadgrobni spomenik knezu Aksentiju Miladinoviću

Nadgrobni spomenik kneza Aksentija Miladinovića nalazi se u selu Čibutkovica, opština Lazarevac. U plejadi istaknutih ličnosti Karadjordjeve i Miloševe Srbije, knez Aksentije Miladinović zauzima vidno mesto.

Palata „Atina“

Palata „Atina“ je podignuta 1903. godine sredstvima trgovca Djordja N. Vuča (1851-1909) na mestu nekadašnje prizemne kuće dvorskog podrumdžije Jankovića koja je imala kafanu „Kod dva tigra“.

Hangar starog aerodroma u Novom Beogradu

Hangar starog aerodroma u Novom Beogradu projektovao je poznati inženjer, naučnik i akademik Milutin Milanković i predstavlja jedini sačuvani objekat nekadašnjeg aerodroma „Beograd“.

Srećan praznik!

Srećan praznik!

Srpska kruna

Kako se danas obeležava Dan Biblioteke grada Beograda, donosimo vam priču o zdanju u kome se ona nalazi.

Srećan Božić!

Srećan Božić!