Skip to Content

Monthly Archives: October 2022

Naselje Cerak Vinogradi (Cerak 1 i Cerak 2) u Beogradu

Naselje Cerak – Vinogradi (Cerak 1 i Cerak 2) u Beogradu izgradjeno je u periodu od 1978. do 1985. godine na prostoru bez nasledjenih urbanističkih slojeva.

Srpska škola u Batajnici

Srpsku školu u Batajnici je podigao knez Nikola Vulko u periodu od 1875-1880. godine. Sadrži podrum sa svodovima, dve učionice i učiteljske stanove u prizemlju, kao i tri učionice na spratu.

Nastavlja se prodaja zavodskih publikacija po sajamskim cenama do kraja novembra

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je zbog velikog nteresovanja posetioca na Medjunarodnom sajmu knjiga u Beogradu rešio da obraduje naše sugradjane.

Promocija izdanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na Sajmu knjiga u utorak 25. oktobra 2022.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je i ove godine imao zadovoljstvo da posetiocima Medjunarodnog sajma knjiga u Beogradu predstavi svoju bogatu izdavačku delatnost. U utorak 25. oktobra 2022. godine sa početkom u 14 časova u sali Vasko Popa Beogradskog sajma, održana je promocija najnovijih monografskih izdanja Zavoda.

Zgrada auto servisa „FIAT“ u Beogradu

Zgrada auto servisa „FIAT“ u Beogradu gradjena je u periodu 1939-42. godine, prema projektu arhitekte Milana Zlokovića, jednog od osnivača „Grupe arhitekata modernog pravca“ i najistaknutijih beogradskih arhitekata modernista u periodu izmedju dva svetska rata.

Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom u Beogradu

Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom u Beogradu predstavlja materijalno svedočanstvo početka savremenog evropskog razvoja i širenja varoši van šanca.

Svetosavski plato u Beogradu

Svetosavski plato u Beogradu sa svojim simboličkim, memorijalnim, kulturno-istorijskim, arhitektonsko-urbanističkim i umetničkim vrednostima predstavlja mesto memorije dva prelomna dogadjaja u srpskoj istoriji: spaljivanja moštiju Svetog Save i Prvog srpskog ustanka.

Spomenik Karadjordju u Beogradu

Skulptura za Spomenik Karadjordju je izradjena 1954. godine prema modelu istaknutog vajara Sretena Stojanovića, a spomenik je postavljen 1979. godine povodom obeležavanja stosedamdesetpete godišnjice Prvog srpskog ustanka.

Smiljanićeva ulica u Beogradu

Smiljanićeva ulica u Beogradu predstavlja gradski prostor koji je formiran krajem 19. i početkom  20. veka.

Kuća porodice Petronijević u Beogradu

Kuća porodice Petronijević u Beogradu projektovana je 1922. godine kao višespratna stambeno-poslovna zgrada dr Miloša Petronijevića.