Skip to Content

Monthly Archives: August 2023

Poziv za dostavljenje postera

Pozivamo vas da dostavite poster za učešće na konferenciji Zaštita graditeljskog nasledja u 21. veku.

Konzervacija trinaest keramičkih posuda

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u okviru svog godišnjeg Programa rada, sredstvima Sekretarijata za kulturu, realizuje i programe konzervacije i restauracije pokretnih arheoloških nalaza sa lokaliteta koji su u kontinuitetu istraživani na teritoriji užeg jezgra Beograda. U 2023. godini obavljen je konzervatorski tretman 13 keramičkih posuda koje se mogu smestiti u vremenski okvir od 16. do 17. veka.

Uklanjanje grafita sa fasada pojedinih objekata u ulici Terazije

Dana 16.08.2023. godine u dogovoru Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i JKP Gradske čistoće, započeto je uklanjanje grafita sa fasada pojedinih objekata u ulici Terazije, opština Stari grad, Beograd

Otvaranje izložbe „PETAR ZARIĆ / Stručno crtanje i detaljisanje / Obrada drveta / Unutrašnja arhitektura u drvetu“

U utorak, 15.08.2023. godine, u Glavnoj galeriji Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, otvorena je izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda pod nazivom „PETAR ZARIĆ / Stručno crtanje i detaljisanje / Obrada drveta / Unutrašnja arhitektura u drvetu“.

Otvaranje izložbe „ PETAR ZARIĆ / Stručno crtanje i detaljisanje / Obrada drveta / Unutrašnja arhitektura u drvetu“

Tokom rada na obnovi Centralne kule Starog sajmišta, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je stupio u kontakt s potomcima Petra Zarića, u čijoj bogatoj zaostavštini je sačuvan i album s fotografijama koje je Zarić lično snimio pri uredjenju enterijera prostorija Centralnog paviljona i Zadužbine Nikole Spasića u kompleksu novoizgradjenog Beogradskog sajma 1937. godine.

Poseta prigradske opštine Lazarevac

Na poziv predsednika Skupštine opštine Lazarevac Bojana Sindjelića, stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda – Olivera Vučković, direktor, dr Marina Pavlović, pomoćnik direktora i Andjelija Milašinović, etnolog-antropolog, su u četvrtak 3. avgusta 2023. godine posetili prigradsku opštinu Lazarevac u cilju nastavka uspešne saradnje u oblasti zaštite nepokretnih kulturnih dobara.