Skip to Content

Monthly Archives: July 2021

Stara zadružna kuća Rankovića u Draževcu

Zadružna kuća porodice Ranković nalazi se u selu Draževac, u beogradskoj opštini Obrenovac, pripada tipu moravske kuće i materijalni je pokazatelj socijalnih, ekonomskih i kulturnih prilika koje su karakteristične za Srbiju druge polovine XIX veka.

Spomenik vojvodi Vuku Popoviću u Beogradu

Tridesetog septembra 1923. godine u Beograd su iz srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku kod Soluna, vozom stigli posmrtni ostaci vojvode Vuka.

Kuća vojvode Petra Bojovića

Vojvoda Petar Bojović, načelnik Vrhovne komande srpske vojske, komandant Prve srpske armije i oslobodilac Beograda 1918. godine, je u zajednici sa ostalim članovima svoje uže porodice kuću sa dvorištem u Trnskoj ulici br. 25 kupio 1928. godine, uloživši svoju novčanu nagradu dobijenu za ratne zasluge.

Dom Jovana Cvijića

U dvorištu kuće u Ulici Jelene Ćetković br. 5, raste jedno plemenito drvo, Sophora Japonica Pendula – japanski bagrem. Kolika mu je lepota, jedinstvenost i istrajnost, toliko je veliko ime i našeg naučnika Jovana Cvijića koji ga je pre jednog veka u dvorištu svoje porodične kuće zasadio.

Narodna banka

Osnivanje Privilegovane Narodne banke Kraljevine Srbije predstavljalo je dugotrajan proces koji je proistekao iz razvoja privrede, novca i drugih bankarskih institucija, kao i iz potrebe ekonomske i političke emancipacije Kraljevine Srbije.

Zgrada Narodnog pozorišta u Beogradu

Jedna od najraskošnijih i najvećih beogradskih palata iz druge polovine 19. veka – Narodno pozorište – smeštena je na uglu Vasine i Francuske ulice.

Hotel „Nacional“

Narodna gostionica, kasnije hotel „Nacional“, podignuta 1868, pripadala je grupi „kalemegdanskih hotela“ koji su gradjeni i otvarani nakon predaje gradova Srbima 1867.

Spomenik Dositeju Obradoviću

U godini kada obeležavamo dve stotina godina od smrti Dositej Obradović, donosimo vam priču o jednom od najvećih srpskih prosvetitelja i književnika, koji je u svojim mnogobrojnim spisima izložio je prosvetiteljske ideje 18. veka, a najbitnija filozofska, pedagoška, društveno-politička, kulturna i prosvetna pitanja tadašnjeg vremena prilagodjavao je potrebama kulture i prosvete svog naroda

Manastir Fenek

Manastir Fenek smešten je u jugoistočnom delu Donjeg Srema, na teritoriji sela Jakova, udaljen 20 kilometara od Beograda. Manastirski kompleks se sastoji od crkve posvećene svetoj Petki, konaka koji okružuje crkvu sa tri strane i zasebne kapele takodje posvećene svetoj Petki.