Skip to Content

Monthly Archives: September 2022

Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda uručena zahvalnica Arhitektonskog fakulteta

U prethodnih godinu dana  saradnja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je intenzivirana kroz izdavačku delatnost, saradnju u okviru priprema za projekat rekonstrukcije zgrade Tehničkih fakulteta, Projekat proširenja kapaciteta Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu u okviru projekata unapredjenja univerzitetske infrastrukture u Srbiji, kao i  zajedničkim aktivnostima povodom obeležavanja 125. godina od rodjenja i istaknutog akademika, profesora, arhitekte Nikole Dobrovića (1897-1967).

Stručno vodjenje „500 godina ispijanja kafe u Beogradu“

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ u Beogradu stručne saradnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda etnolog Ana Sibinović i istoričarka umetnosti Ljubica Radovanović vodile su stručnu šetnju na temu 500 godina od otvaranja prve kafane u Beogradu.

Obilazak manastira na području Kosmaja

U okviru obeležavanja Dana evropske baštine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda vas vodi u subotu, 1. oktobra, u obilazak tri crkve u oblasti Kosmaja – Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikućama, Svetog Djordja u Popoviću i Svetog Duha sa kriptom kosturnicom u Rogači. Na osnovu crkvenih letopisa, kao i spisa putopisaca 19. veka saznajemo da su kosmajske crkve uglavnom podignute na mestu starijih bogomolja, što ukazuje na kontinuitet duhovnog života kosmajskog područj

Sećanje na Gordanu Gordić povodom dvadeset godina Dana evropske baštine u Beogradu

U utorak 20. septembra 2022. godine u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obeleženo je dvadeset godina manifestacije Dani evropske baštine u Beogradu.

Učešće Zavoda na Forumu „Održivo nasledje“

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda aktivno učestvuje u manifestaciji Dani evropske baštine od samog početka. U okviru manifestacije je održan Forum „Održivo nasledje“ 15-16.09.2022. godine, u Baču, a u organizaciji Pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, Fondacije za upravljanjem Kulturnim predelom Bača, Muzejske jedinice „Vekovi Bača“ i Turističke organizacije Opštine Bač.

Izložba i učešće Zavoda na konferenciji Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i JKP „Pogrebne usluge“ realizovali su izložbu u Velikoj sali Skupštine Republike Srbije povodom Dvadesete jubilarne konferencije Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope [Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE)].

Šetnja „500 godina ispijanja kafe u Beogradu“

Pozivamo vas na stručno vodjenje „500 godina ispijanja kafe u Beogradu“ 23.9.2022. u 18 časova u okviru Dana evropske baštine u Beogradu 2022. Šetnju vode stručne saradnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Ana Sibinović, etnolog i Ljubica Radovanović, MA istoričarka umetnosti.

Obeležavanje 500 godina od otvaranja prve kafane u Beogradu ima za cilj da pored isticanja Beograda kao kulturno-istorijskog mesta, pokaže dugogodišnju tradiciju ispijanja kafe na našim prostorima koje je ujedno bilo prvo u Evropi.

Mesto okupljanja: kod Muzeja Vuka i Dositeja, ul. Gospodar Jevremova 21

Završnica šetnje će biti u Kafani „?“ u kojoj ćemo svi zajedno popiti kafu.

Broj posetilaca za ovu šetnju je ograničen na 30, a prijave su na email: ljubica.radovanovic@beogradskonasledje.rs

Kafana „Tri lista duvana“ izbrisan ne treba

Zgrada stambeno-poslovne namene na uglu ulica Bulevara kralja Aleksandra br.18 i Kneza Miloša je podignuta 1882. godine, a iste godine je Rešenjem Ministra unutrašnjih dela odobreno Kosti Lazareviću da može da otvori kafanu na svom placu.

Zgrada Treće beogradske gimanzije

Zgrada Treće muške gimnazije sagradjena je 1906. godine po projektu arhitekata Dragutina Djordjevića i Dušana Živanovića kao reprezentativna gradjevina po uzoru na najsavremenije objekte te vrste u Evropi.

Vozarev krst

Meseca marta 1847. godine, poznati beogradski knjižar i štampar, Gligorije Vozarević, podigao je na svojoj njivi na Vračaru drveni krst ukrašen ikonama.