Skip to Content

Monthly Archives: March 2022

Priznanje 44. Salona arhitekture

Sa velikom radošću delimo sa vama vest da je knjiga dr Vladane Putnik Price „Stambena arhitektura Beograda 1918-1941“ izdavača Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i suizdavača Univerziteta u Beogradu – Filozofskog fakulteta dobila Priznanje 44. Salona arhitekture u kategoriji Publikacije.

Popust na naša izdanja

Kao i svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, u četvrtak 31. marta 2022. godine, sva izdanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture moći će da se kupe u sali Zavoda sa popustom od 50%.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na Sajmu turizma 2022.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, na štandu grada Beograda, i ove godine predstavlja svoju delatnost na Medjunarodnom sajmu turizma 2022. godine koji se održava u Hali 4. Beogradskog sajma od 24-27. marta.

Spomenici stradali u NATO bombardovanju

Na današnji dan, 24.03.1999. godine počelo je NATO bombardovanje SR Jugoslavije. Za 78 dana trajanja bombardovanja poginuo je veliki broj civila i vojnika, a teško su oštećeni infrastruktura i objekti različitog tipa i namene. U gradu Beogradu, ozbiljna oštećenja su pretrpela i kulturna dobra.

Monografija „Stambena arhitektura Beograda 1918-1941“

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda sa velikim zadovoljstvom obaveštava čitalačku publiku da je iz štampe izašla monografija „Stambena arhitektura Beograda 1918-1941“ autorke dr Vladane Putnik Prica, dipl. istoričarke umetnosti, naučnog saradnika Filozofskog fakulteta.

Protokol o saradnji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Instituta za savremenu istoriju

U petak 18. marta 2022. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Institut za savremenu istoriju potpisali su Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji. U ime Zavoda protokol je potpisala direktorka Olivera Vučković, a u ime Instituta zamenik direktor dr Bojan Dimitrijević.

Obilazak Obrenovca

Dana 17.03.2022.godine predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković, direktor, dr Marina Pavlović, pomoćnik direktora, Jasna Cvetić, rukovodilac sektora za arhitektonsko – konzervatorske poslove, dr Saša Mihajlov, rukovodilac sektora za istraživanje, valorizaciju i dokumentaciju, Ana Sibinović i Andjelija Milašinović, dipl. etnolozi zajedno sa predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem i članom Veća opštine Obrenovac zaduženim za kulturu Zoranom Ćorlomanovićem su obišli kulturna dobra Obrenovca

Obilazak radova na Zindan kapiji i fasade Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

U četvrtak 17. marta 2022. godine zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda, Marija Kuprešani, direktor JP „Beogradska tvrdjava“, Olivera Vučković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Marina Pavlović, pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obišli su početak radova na Zindan kapiji i završetak radova na obnovi fasade Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Stručna ekskurzija u Suboticu

U petak 11. marta 2022. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda bio je u jednodnevnoj poseti gradskih institucija Subotice.

Dom Društva za ulepšavanje Vračara

Pre tačno 120 godina podignuta je zgrada u kojoj se nalazi Dom društva za ulepšavanje Vračar. Tim povodom donosimo vam priču o ovom zdanju.