Skip to Content

Monthly Archives: December 2021

Srećni praznici!

Srećni praznici!

Zahvalnica Ratnog vazduhoplovstva uručena Zavodu

Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je, povodom predanog angažovanja na obnovi i očuvanju kulturnog dobra, sprovodjenju svih aktivnosti i neposrednog učešća na izradi Projekta rekonstrukcije, sanacije i revitalizacije zgrade Komande ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u Zemunu, na inicijativu Grada Beograda i finansiranje Gradske uprave grada Beograda, uručena Zahvalnica za uspešnu saradnju sa Ratnim vazduhoplovstvom i protivvazduhoplovnom odbranom.

Novogodišnja predstava

U saradnji sa prijateljima naše kuće pozorištem Pan teatar i ove godine u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda imali smo priliku da, sa našim najmladjima, uživamo u duhovitoj i edukativnoj predstavi, u susret novogodišnjim praznicima.

Obaveštenje o radnom vremenu za praznike

Pisarnica Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda će za praznike raditi sa strankama skraćeno – u petak 31. decembra 2021. godine do 10 časova, a na Badnji dan 06. januara 2022. godine do 12 časova.

Ponedeljak 03. januar i petak 07. januar 2022. godine su neradni dani.

Srećan praznik

Srećan praznik!

Završeni radovi na Privrednom sudu u Beogradu

Danas su zgradu Privrednog suda, na kojoj su nedavno završeni radovi na sanaciji i restauraciji fasade i krova, zvanično obišli Maja Popović, ministarka pravde, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, Jasminka Obućina, predsednica Privrednog apelacionog suda, Jovan Jovanović, predsednik Privrednog suda u Beogradu i Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grda Beograda. Radovi na su izvodjeni u periodu od 01. februara do 30. novembra 2021. godine prema projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji bio je nosilac svih segmenata sanacije i restauracije fasada i krova Privrednog suda od izrade projektne dokumentacije, pribavljanja neophodnih dozvola, vršenja konzervatorskog nadzora do izvodjenja radova. Stručni nadzor nad radovima vršila je Direkcija za gradjevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda.

Crkva Svetog Nikole u Višnjici

Čestitamo svim vernicima koji danas proslavljaju Nikoljdan, najčešću krsnu slavu kod Srba. Tim povodom, donosimo vam priču o Crkvi Svetog Nikole u Višnjici.

Radionica na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu

U četvrtak 16.15.2021. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu održana je prezentacija projektnog zadatka-radionice sa projektantima za Idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje proširenja Elektrotehničkog fakulteta sa zajedničkim sadržajima tehničkih fakulteta.

Mesto čitanja hatišerifa iz 1830. godine

Dana 13. decembra 1830. godine pročitan je hatišerif sa srpskom jeziku. Danas vam tim povodom donosimo priču o mestu na kome je hatišerif pročitan.

Časopis Nasledje i druge publikacije Zavoda u digitalnim kolekcijama Kongresne bibliotke u Vašingtonu

Kongresna biblioteka u Vašingtonu izabrala je naučni časopis „Nasledje“ Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao važnu publikaciju koja reprezentuje kulturno-istorijsko nasledje Beograda i kao vrednost od istorijskog značaja uvrstila ga je u svoju arhivsku digitalnu zbirku/kolekciju u kojoj se nalazi više od 32 miliona katalogizovanih publikacija.