Skip to Content

Monthly Archives: June 2022

BINA 2022, šetnja: Istorijat Beogradske tvrdjave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovića

U okviru programa 17 Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022, u nedelju, 26.06.2022. od 18.00 do2 0.00 časova, održana je šetnja na Beogradskoj tvrdjavi, sa temom: Istorijat Beogradske tvrdjave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovića. Mesto okupljanja je bilo ispred Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić, a šetnju je vodio Aleksandar Božović, viši konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Saradnja izmedju Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i  Biološkog fakulteta

Dana 22. juna 2022. godine, na osnovu potpisanog Protokola o saradnji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i  Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, saradnici ove dve institucije dr Gordana Subakov Simić, dr Milica Ljaljević Grbić, dr Sladjana Popović i dr NikolaUnković i Olivera Vučković, Jasna Cvetić i Andjelija Milašinović, su prvi put zajednički izašli na lokaciju starog groblja u Čibutkovici, gde se nalazi kulturno dobro Nadgrobni spomenik knezu Aksentiju Miladinoviću

Šetnja kroz istoriju i arhitekturu Terazija na BINA

U nedelju 19.06.2022. godine, u okviru 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, istoričarka umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara, viši konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda održala je stručno vodjenje kroz istoriju i arhitekturu Terazija.

Završena prva faza radova na Groblju oslobodilaca Beograda 1944

Na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, čiji su stručni saradnici uradili projekat i vršili konzervatorski nadzor, uradjena je sanacija i restauracija nadgrobnih ploča, parternog uredjenja, sa obnovom ograde oko Groblja oslobodilaca Beograda 1944. Sredstva je obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Good Urban Life/Dobar Urbani Život“

U nedelju 12.06. 2022. održana je šetnja pod nazivom “Humano-prirodno-urbano”, koju su vodile: Aleksandra Šević, viši konzervator iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Jelena Brajković, naučni saradnik Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Sanja Šovran sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i arhitekte Ružica Sarić i Danica Jovović Prodanović iz Beogradske internacionalne nedelje arhitekture.

Spomen-obeležje na mestu ubistva kneza Mihaila u Košutnjaku

Knez Mihailo Obrenović je stradao u atentatu u Košutnjaku, 29. maja 1868. godine po starom, odnosno 10. juna po novom kalendaru.

Zgrada Arhiva Srbije

Medjunarodni dan arhiva se obeležava 09. juna. Stoga, donosimo priču o spomeniku kulture pod nazivom „Zgrada Arhiva Srbije“. 

Predstavljena bojanka „Nasledje za decu“

Na redovnoj godišnjoj Skupštini Društva konzervatora Srbije održanoj u Somboru od 2.06. do 4.06.2022. godine predstavljen je dugogodišnji projekat “Nasledje za decu”.

Šetnja Urbane memorije Donjeg Dorćola

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i ove godine učestvuje na Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture u organizaciji Kulturnog centra Beograda i Društva arhitekata Beograda.

Spasovdan – slava grada Beograda

Danas pravoslavni vernici proslavljaju praznik Vaznesenja Isusa Hrista – Spasovdan. Spasovdan je i slava grada Beograda, čije obeležavanje počinje liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, a potom i tradicionalnom litijom koja polazi od ove crkve u 18 sati. Čestitamo praznik gradu i vernicima.