Skip to Content

Monthly Archives: February 2023

Projekat „Nasledje za decu“ u osnovnoj školi „Stefan Dečanski“ u Železniku

Stručne saradnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i autorke projekta „Nasledje za decu“ Ana Sibinović, etnolog i Sladjana Milojević, dokumentarista predstavile su ovaj program učenicima osnovne škole „Stefan Dečanski“ u Železniku.

Zavod na Sajmu turizma

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i ove godine učestvuje na 44. medjunarodnom Sajmu turizma, u okviru izložbenog prostora Turističke organizacije Beograda.

Dan zaštite spomenika kulture

Današnji dan, 22. februar, u Srbiji se obeležava kao Dan zaštite spomenika kulture. Na predlog Jovana Sterije Popovića, tadašnjeg ministra prosvete, 22. februara 1844. godine knez Aleksandar Karadjordjević je izdao Uredbu o zaštiti spomenika drevnosti. Uredbom se zabranjuje „kvarenje razvalina starih gradova i zamkova u Knjaževstvu Srbije“. Ovo je prvi opšti akt o zaštiti kulturnog nasledja u Srbiji i jedan je od prvih savremenih opštih spomeničkopravnih akata u Evropi 19.veka.

Zavod na promociji knjige „Nepokretno kulturno nasledje Paleža i Obrenovca – reči, slike i prilike”

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je 2022. godine dao preporuku Ministarstvu kulture Republike Srbije za objavljivanje monografije „Nepokretno kulturno nasledje Paleža i Obrenovca – reči, slike i prilike“ autorke Ivane Janošević koja je objavljena i u utorak 7. februara 2023. godine predstavljena u Česnom domu porodice Mihailović u Obrenovcu, spomeniku kulture od velikog značaja, u kome je smeštena danas Biblioteka „Vlada Aksentijević“, izdavač ove značajne knjige.

Beokul u Devetoj gimnaziji

Stručne saradnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, istoričarke umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara i Ksenija Ćirić, u ponedeljak 06.02.2023. godine desetu godinu zaredom predstavile su projekat Beogradska kultura – Beo Kul Gradska Tura, učenicima Devete gimnazije „Mihailo Petrović Alas“.

Reagovanje na napise u medijima vezanim za kuću Laze Lazarevića

S obzirom na niz napisa objavljenih u medijima, a povodom informacija preuzetihod Foneta vezanim za kuću Laze Lazarevića u Hilandarskoj ulici br.7 u Beogradu, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je dužan da razjasni neistine koje se navode u Fonetovoj vesti

Apel za pomoć

Dragi sugradjani, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u saradnji sa Fondacijom Milan Zloković, povodom obeležavanja jubileja „125 godina od rodjenja arhitekte Milana Zlokovića“, trenutno priredjuje izložbu pod nazivom – Arhitekt Milan Zloković i fotografija: beogradske ralizacije od 1924. do 1941. godine. U vezi sa tim, molimo vas da nam priteknete u pomoć i pošaljete nam stare fotografije kuće Nevene Zaborski u Dalmatinskoj ulici br. 79 iz vremena pre velike rekonstrukcije i izmena na uličnoj fasadi objekta

Zgrada Kolarčevog narodnog univerziteta

Povodom Dana Velike dvorane Kolarčeve zadužbine koji se obeležava 04. februara, donosimo vas priču o Zgradi Kolarčevog narodnog univerziteta.