Skip to Content

Monthly Archives: December 2020

Kuća porodice Veljković

Spomenik kulture Kuća porodice Veljković u Birčaninovoj ulici u Beogradu

Obnovljeno spomen obeležje na mestu pogibije kneza Mihaila

Zahvaljujući sredstvima koje je opredelio grad Beograd, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izradio je Projekat sanacije i restauracije spomen obeležja na mestu pogibije kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku

Sanacija grobnica na Novom groblju

U okviru hitnih intervencija Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda uradio je uslove i izvršio nadzor nad radovima na sanaciji grobnica srpskih velikana političara i državnika.

Fotografski atelje Milana Jovanovića

Fotografski atelje Milana Jovanovića, jedini objekat namenski zidan u tu svrhu, podignut je početkom 20. veka na Terazijama.

Kuća pukovnika Elezovića

Kuća pukovnika Elezovića podignuta je 1927. godine, neposredno nakon povratka mladog arhitekte Deroka iz Pariza i spada medju njegove prve izvedene projekte.

Palilulska osnovna škola

Za Beograd i Srbiju uopšte, podizanje Palilulske škole smatrano je presedanom, jer je bila medju prvim školama gradjenim po svim pedagoškim, zdravstveno-higijenskim zahtevima projektovanja školskih zgrada.

OBAVEŠTENJE od 7. jula 2020. godine!

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u cilju sprečavanja širenja epidemije virusa COVID-19, moli sve stranke da, ukoliko su u mogućnosti, svoje zahteve podnose elektronskom poštom.

Hitne intervencije na spomenicima

Zavod je uradio projekte i realizovao hitne intervencije na spomeniku kralju Petru I Karadjordjeviću, spomeniku vojvodi Petru Bojoviću i spomeniku vojvodi Živojinu Mišiću. Projekat je finansiralo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.