Skip to Content

Monthly Archives: May 2021

Otvaranje izložbe „Zaštićeni prostori Beograda“

Juče smo proslavili 61. rodjendan Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda otvaranjem izložbe „Zaštićeni prostori Beograda“. Na otvaranju su govorili Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture i informisanja, Goran Vesić, zamenik gradonačelika Beograda i Olivera Vučković, direktor Zavoda.

Obeležavanje dana Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda ovoga maja obeležava 61 godinu svog rada i delovanja na očuvanju kulturnog nasledja glavnog grada.

Zavod na Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Na ovogodišnjoj, šesnaestoj po redu Beogradskoj internacionalonoj nedelji arhitekture, stručne saradnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture arhitekta Aleksandra Šević (zajedno sa Vesnom Mijatović, stručnim saradnikom Astronomske opservatorije) i istoričarke umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara i Ivana Vesković vodile su stručne šetnje kroz arhitektonsko nasledje Beograda.

Područje oko Dositejevog liceja

Prostorna kulturno-istorijska celina oko Dositejevog liceja jedan je od najstarijih i najznačajnijih gradskih prostora u Beogradu, čije je jezgro formirano krajem 18. i početkom 19. veka.

Narodni muzej

Narodni muzej utvrdjen je za kulturno dobro 1964. godine, a za kulturno dobro od velikog značaja 1979. godine.

Zahvalnica Narodnog muzeja

Na svečanosti priredjenoj povodom obeležavanja 177 godina od osnivanja Narodnog muzeja u Beogradu održanoj 10.05.2021. godine, Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je uručena Zahvalnica za ostvarenu uspešnu saradnju.

U ime Zavoda zahvalnicu je primila direktor Olivera Vučković.

Podsećamo da je rekonstrukcija Narodnog muzeja u Beogradu, kulturnog dobra od velikog značaja realizovana u periodu od 2014. do 2018. godine.

Kapetan Mišino zdanje

Kapetan Mišino zdanje utvrdjeno je za kulturno dobro od izuzetnog značaja 1979. godine.

Topčider

Područje prostorne kulturno-istorijske celine Topčider nalazi se nadomak beogradske varoši.

Srećan Uskrs

Srećan Uskrs