Skip to Content

Monthly Archives: November 2022

Medija dan u Smederevu

Danas u 12 sati će u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu biti realizovan Medija dan Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u okviru obnove Spomenika Vuku Stefanoviću  Karadžiću.

Nasledje za decu na Svetosavskom platou

Projekat Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda „Nasledje za decu“ je uspešno sproveden na Svetosavskom platou. Autori projekta Ana Sibinović, dipl. etnolog, konzervator i Sladjana Milojević, dokumentarista, konzervator su djake prvake osnovne škole „Siniša Nikolajević“ sa Vračara  provele platoom i ukazale na spomenički značaj ovog prostora.

Poseta monsinjora Hočevara Zavodu

U poseti Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda su danas bili beogradski nadbiskup u miru monsinjor Stanislav Hočevar i fra Ilija Alandjak, župnik i dekan Franjevačke župe i samostana Svetog Ante Padovanskog.

Zahvalnica Fakulteta primenjenih umetnosti

Povodom obeležavanja 74 godine rada i dana Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dodeljena je zahvalnica za uspešnu saradnju i doprinos radu Fakulteta.

Produžen sajamski popust

Dragi pratioci i ljubitelji istorije i arhitekture Beograda, zbog velikog intereovanja, kao i predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, a kako je knjiga uvek lep i poseban poklon, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je odlučio da produži trajanje sajamskog popusta za sve naše publikacije do 15. decembr

Kolarčeva zadužbina dodelila Zavodu zahvalnicu

Povodom obeležavanja slave Arandjelovdana danas je u Zadužbini Ilije M. Kolarca Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dodeljena zahvalnica. U prisustvu NJegove svetosti patrijarha Porfirija, prijatelja kuće i brojnih zvanica, direktorka Olivera Vučković je primila u ime Zavoda zahvalnicu za nesebičnu pomoć i solidarnost u ostvarivanju ciljeva i misije Zadužbine.

Poseta Zavoda Muzeju nauke i tehnike

U okviru medjuinstitucionalne saradnje u petak 18.11.2022. godine stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda posetili su Muzej nauke i tehnike. Delatnosti Muzeja nauke i tehnike i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda prepliću se u mnogim segmentima i samim tim dopunjuju kroz brojna istraživanja u cilju utvrdjivanja kulturnih dobara.

Skinuta skulptura Vuka Karadžića i odvežena na restauraciju

U prisustvu velikog broja novinara i gradjana, jutros oko 8 časova, pažljivo je skinuta sa postolja bronzana skulptura Vuka Karadžića, odakle je stigla do ateljea vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu.

Završena ovogodišnja „BG praksa“

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je i ove godine uspešno učestvovao u univerzitetskoj radnoj praksi „BG praksa 2022“ koja je namenjena studentima završnih godina osnovnih i master studija.

Beokul u Prvoj beogradskoj gimnaziji

sredu 09.11.2022. godine stručne saradnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Ksenija Ćirić i Bojana Ibrajter Gazibara, predstavile su projekat Beogradska kultura – Beo Kul Gradska Tura, učenicima trećih razreda Prve beogradske gimnazije.