Skip to Content

Monthly Archives: September 2021

Stručna vodjenja kroz hram Svetog Save i Svetosavski plato

U okviru manifestacije Dani evropske baštine stručne saradnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Hajna Tucić i Teodora Merdanović vode grupe zainteresovanih posetilaca kroz hram Svetog Save i ceo Svetosavski plato koji je utvrdjen za kulturno dobro zbog kulturno-istorijskih, arhitektonsko-urbanističkih i memorijalnih vrednosti ovog prostora, koji je mesto memorije dva prelomna dogadjaja u srpskoj istoriji: spaljivanja moštiju Svetog Save kao i Prvog sprskog ustanka.

Terazijska česma

Terazijska česma izgradjena je na mestu gde su se ukrštala dva najprometnija puta, Smederevski i Kragujevački, danas Ulica kralja Milana. Nova Terazijska česma podignuta je 1860. godine, na mestu stare česme-terazija iz turskog perioda i drvene kule-vodomera, a iznad većeg rezervoara za vodu, koji se nalazio izmedju današnjih hotela „Moskva“ i „Balkan“.

Zavod proslavio krsnu slavu

Krsna slava Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je veliki srpski pravoslavni praznik Mala Gospojina koja proslavlja Rodjenje presvete Bogorodice.

Šetnja Ulicom kneza Miloša na Danima evropske baštine

U petak 17. septembra 2021. godine, stručne saradnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Ksenija Ćirić i Bojana Ibrajter Gazibara, povele su zainteresovano gradjanstvo u šetnju Ulicom kneza Miloša.

Nasledje za decu na Danima evropske baštine

U okviru Dana evropske baštine 2021. godine u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda otvorena je izložba na temu zaštićene ulice Kneza Miloša u Beogradu.

Otvorena je izložba „Spomeničko nasledje Ulice kneza Miloša“

U sredu 15. septembra 2021. godine u sali Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda otvorena je izložba „Spomeničko nasledje Ulice kneza Miloša“ posvećena istorijskom razvoju jednog od najlepših beogradskih bulevara.

Obaveštenje za stranke

Povodom otvaranja izložbe “Spomeničko nasledje Ulice kneza Miloša” i zvaničnog otvaranja Dana evropske baštine 2021. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda će raditi skraćeno sa strankama do 12:30 časova u sredu 15.09.2021. Hvala na razumevanju.

Otvaranje izložbe „Spomeničko nasleđe Ulice kneza Miloša“

Izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda „Spomeničko nasleđe Ulice kneza Miloša“ zvanično će otvoriti manifestaciju „Dani evropske baštine“ u sredu 15.09.2021. godine u 14 časova.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na Danima evropske baštine

I ove godine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je jedan od nosilaca programa manifestacije Dani evropske baštine, pa će tako izložba Zavoda „Spomeničko nasledje Ulice kneza Miloša“ zvanično otvoriti celu manifestaciju u sredu 15.09.2021. godine u 14 časova.

Spomenik Arčibaldu Rajsu

U godini kada proslavljamo 145 godina od rodjenja Arčibalda Rajsa predstavljamo vam spomenik kulture pod nazivom „Spomenik Arčibaldu Rajsu“.