Nagrada Turistički cvet predstavlja  najznačajniju nagradu u oblasti domaćeg turizma, koja se tradicionalno dodeljuje pojedincima i pravnim licima za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i za doprinos razvoju, unapredjenju i promociji turizma. Ove godine po 38 put pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Srbije realizovana je nagrada i od preko 100 prispelih prijava u 9 kategorija, posle glasanja i publike i žirija, nagrade su svečano dodeljene 06. decembra 2023. godine.

Imajući u vidu bogat doprinos Turističkoj ponudi grada Beograda Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, se našao u najužem izboru tri kandidata za dodelu nagrade Turistički cvet za kategoriju „Pravni subjekat za doprinos unapredjenju turističke ponude i promocije turizma“, zajedno sa Spomen zbirkom Pavla Beljanskog i Prirodnjačkim centrom Svilajnac kome je pripala nagrada u ovom segmentu. Čestitamo Prirodnjačkom centru Svilajnac na zasluženom priznanju.

Nominacije tri institucije kulture za najbolje u kategoriji „Pravni subjekat za doprinos unapredjenju turističke ponude i promocije turizma“ su dokaz da nauka i kultura predstavljaju nerazdvojiv segment turističkog potencijal naše zemlje.