U petak 08.12.2023. godine u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obeleženo je 10 godina trajanja projekta Beo Kul Gradska Tura. Projekat popularizacije kulturnog nasledja medju srednjoškolcima, koji podrazumeva njihovo aktivno angažovanje kroz istraživanje, prezentaciju i širenje svesti o vrednovanju i neophodnosti očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, izdržao je savladao brojne izazove koji su se tokom godina javljali.

Skupu su prisustvovali direktori beogradskih škola učesnika, profesori saradnici i djaci kao predstavnici svih generacija koje su kroz projekat prošle. Pomoćnik direktora Zavoda dr Marina Pavlović, kao i autorke projekta, istoričarke umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara i Ksenija Ćirić ukazale su na fantastičnu saradnju i značaj uvezivanja službe zaštite sa obrazovnim institucijama u Beogradu.

Sa svoje strane, uprave škola kao i nastavno osoblje podelili su svoja iskustva, zapažanja i zahvalnost što su pozvani da učestvuju u ovom projektu. Možda najznačajniji utisci došli su od bivših učenika učesnika, danas odraslih ljudi različitih strukovnih profila – istoričara umetnosti, arhitekata, stručnjaka iz oblasti biznisa, koji su istakli kako i na koji način je projekat uticao na njihovo odrastanje, sagledavanje Beograda, formiranje svesti o kulturnom nasledju, na njihov odnos prema spomenicima kulture, prema studijama i izboru zanimanja i kako danas utiče na njihov rad.

U emocionalnom smislu raskošna atmosfera skupa i svest da smo na pravom putu dala nam je vetar u ledja i podstakla da odlučno nastavimo sa njegovom realizacijom.