U Skupštini grada Beograda održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen bogati program Dana Beograda 2021. koji će biti obeleženi od 16-19. aprila u našem gradu. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i ove godine tradicionalno učestvuje sa velikim brojem raznovrsnih sadržaja.

Foto: Predrag Mitić

U četvrtak 15.4. u svečanoj sali Starog dvora u saradnji sa Arheološkim institutom, Zavod organizuje promociju knjige Svet srednjovekovnih utvrdjenja gradova i manastira, omaž arheologu Marku Popoviću. 

Šetnje kroz istoriju i kulturno nasledje našeg grada je ono čemu se svi najviše raduju. Zavod za zaštitu spomenika kulture je ove godine pripremio čak osam različitih stručnih vodjenja u više termina. Stručni saradnici Zavoda će učesnike šetnji upoznati sa spomenicima kulture na Terazijama, prvom ženom arhitektom kod nas Jelisavetom Načić, žrtvenikom sa bedema Gornjeg grada, beogradskim kafanama, Hramom Svetog Save, Beogradskom zadrugom, Zemunskom tvrdjavom i Meštrovićevim delima u javnom prostoru.

Foto: Predrag Mitić

Za najmladje pripremili smo radionice Upoznaj Beograd da bi ga više voleo. U okviru radionice, kojoj prethodi predavanje o kulturnoj baštini Beograda, najmladji sugradjani će imati priliku da isprobaju aplikaciju, kviz znanja „Beograd znam da čuvam“.

Foto: Predrag Mitić

I ostale gradske institucije otvaraju svoja vrata tokom trajanja manifestacije. Kompletan program je dostupan na sajtu www.danibeograda.rs