valorizacija objekata i granica celine

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je uradio predlog odluke, a na sednici Vlade Republike Srbije održanoj 8.4.2021. godine, Smiljanićeva ulica u Beogradu je utvrdjena za prostorno kulturno-istorijsku celinu. Smiljanićeva ulica predstavlja gradski prostor koji je formiran krajem 19. i početkom  20. veka. Iako se proteže od Makenzijeve ulice do Krunske, sa kulturno istorijskog i arhitektonsko urbanističkog aspekta najvredniji deo Smiljnićeve ulice je na potezu od NJegoševe do Krunske ulice, u okviru bloka izmedju ulica: NJegoševe, Kneginje Zorke, Krunske i Smiljanićeve.

Prostorno kulturno – istorijska celina „Smiljanićeva ulica“ iako obuhvata manji prostor, zbog svojih karakterističnih tipoloških odlika i arhitektonsko – urbanističke vrednosti, odnosno zbog činjenice da formira jedan skladan ambijent sa početka 20. veka, kakvih je malo sačuvano do danas, predstavlja neprocenjivo nasledje i svedočanstvo u okviru hronologije razvoja prestonice. Specifičan ulični potez koji čine prizemne kuće autentičnog izgleda, gradjene u istom vremenskom periodu i istih tipskih odlika i stilizacije, neraskidivi je deo  arhitektonsko – urbanističkog razvoja šireg područja Istočnog Vračara. Vizija dvojice stranaca o novom, urbanizovanom naselju na zapuštenom terenu, raznolika sociološka struktura stanovnika od gradjevinara, generala/majora učesnika u Prvom svetskom ratu, doktora, sudija do profesora na Univerzitetu koja razotkriva posebnost uloge pojedinca i njegovog uticaja u različitim sferama srpskog društva sa početka 20. veka i nadalje, predstavljaju kulturno – istorijsko nasledje ove značajne i vredne celine.

Smiljanićeva ulica danas predstavlja jednistven gradski prostor koji poseduje kulturno-istorijske, urbanističke, arhitektonske i sociološke vrednosti. Osnovna svojstva ovog područja predstavljaju očuvanost gradjevinskog fonda i urbanističke matrice, sa karakterističnom urbanističkom koncepcijom u okviru širenja i razvoja grada Beograda. Očuvan je niz objekata koji se ističu svojim arhitektonskim karakteristikama, stilskim i tipskim posebnostima. Graditeljsko nasledje pripada stilskim karakteristikama koje se vezuju za akademsku i secesijsku koncepciju. Sociološka i kulturno-istorijska vrednost prostorno kulturno-istorijske celine vezana je za ličnosti koje su imali neposredan uticaj na društveni i obrazovni razvoj Beograda i Srbije, a koji su bili stanovnici ovog prostora.