Награда Туристички цвет представља  најзначајнију награду у области домаћег туризма, која се традиционално додељује појединцима и правним лицима за значајна остварења у подизању квалитета туристичких услуга, као и за допринос развоју, унапређењу и промоцији туризма. Ове године по 38 пут под покровитељством Туристичке организације Србије реализована је награда и од преко 100 приспелих пријава у 9 категорија, после гласања и публике и жирија, награде су свечано додељене 06. децембра 2023. године.

Имајући у виду богат допринос Туристичкој понуди града Београда Завод за заштиту споменика културе града Београда, се нашао у најужем избору три кандидата за доделу награде Туристички цвет за категорију „Правни субјекат за допринос унапређењу туристичке понуде и промоције туризма“, заједно са Спомен збирком Павла Бељанског и Природњачким центром Свилајнац коме је припала награда у овом сегменту. Честитамо Природњачком центру Свилајнац на заслуженом признању.

Номинације три институције културе за најбоље у категорији „Правни субјекат за допринос унапређењу туристичке понуде и промоције туризма“ су доказ да наука и култура представљају нераздвојив сегмент туристичког потенцијал наше земље.