Sledeći tekst je preuzet sa:
Beoinfo vestilink

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović i gradski menadžer Goran Vesić prisustvovali su danas ceremoniji u čast Dana vojnih veterana, u okviru koje je otkrivena spomen-ploča na zgradi Starog generalštaba.

Na prijemu u Velikoj ratnoj sali Starog generalštaba ministar odbrane Bratislav Gašić, u prisustvu načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića uručio je Vojnu spomenicu članovima Organizacionog odbora za obeležavanje 70 godina od oslobodjenja Beograda, za njihov lični doprinos, doprinos institucija na čijem su čelu i za uspešno organizovanu i izvedenu vojnu paradu „Beograd 2014 – Korak pobednika”.

Vojnu spomenicu za doprinos paradi „Korak pobednika” ministar Gašić uručio je gradonačelniku Beograda Siniši Malom, zameniku gradonačelnika Andreji Mladenoviću, gradskom menadžeru Goranu Vesiću, Vladanu Vukosavljeviću, gradskom sekretaru za kulturu, Neli Mićović, direktorki Zavoda za zaštitu spomenika kulture, direktorki RTV „Studio B” Ivani Vučićević, Jasmini Ninkov, Leposavi Sojić, Dejanu Ristiću, Radoslavu Zelenoviću, Bojanu Dimitrijeviću, Milanu Vuksanoviću, Vojkanu Borisavljeviću i Draganu Gačiću. Vojna spomen-medalja za doprinos sistemu odbrane Republike Srbije dodeljena je Neli Mićović, direktorki Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Priznanja su dodeljena i udruženjima veterana koji čuvaju uspomenu na istoriju borbi za oslobodjenje domovine.

Ministar Gašić je istakao da je 4. decembar izabran za Dan vojnih veterana jer je tog dana 1912. godine u Prvom balkanskom ratu potpisano primirje izmedju saveznika (Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Kraljevine Bugarske) i Otomanske carevine kao poražene strane. Tada je oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje starih ratnika, a brigu o njima preuzelo je Ministarstvo vojno.

– Junaštvo svih naših predaka obavezuje nas da danas gradimo lepšu, bolju i napredniju Srbiju koju ćemo ostaviti generacijama koje dolaze. Jedan od dana kada smo takvu Srbiju pokazali svetu bio je dan kada je organizovana parada „Korak pobednika”, kada je prikazana moderna oružana sila koja je pokazala da je sposobna i spremna da zatiti svoju državu i svakog svog gradjanina – istakao je ministar Gašić, podsetivši da su oružane snage Srbije danas prisutne u vojnim mirovnim misijama kao vojska koja je odana održanju mira u svetu.

Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda, naglasio je da je obeležavanje Dana veterana važan dogadjaj jer se na taj način odaje priznanje onima koji su svoje živote položili za odbranu svoje zemlje.

– Važno je da se vojnim veteranima popravi položaj u društvu i uspostavljanjem ovog dana kao njihovog nastavi sa odavanjem počasti za njihovu borbu. Grad Beograd i Vojska Srbije saradjuju izuzetno dobro na svim nivoima, pa smo tako prošle godine bili vrlo angažovani na obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, oslobodjenja Beograda, kao i organizaciji parade „Korak pobednika”. Mnogo toga ćemo raditi i u narednom periodu, bliži nam se i stogodišnjica oslobodjenja Beograda u Prvom svetskom ratu i siguran sam da ćemo i taj dogadjaj zajednički i dostojno obeležiti – rekao je Andreja Mladenović.