Konferencija pod nazivom Arhitektura i urbanizam posle Drugog svetskog rata – zaštita kao proces ili model, šesta u nizu konferencija o kulturnom nasledju, održana je 12.11.2015.godine u prostorijama  Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U svečanom delu Konferencije, prisutne je pozdravila direktorka Zavoda Nela Mićović. Konferenciju je otvorio Glavni gradski urbanista Milutin Folić, dok je uvodnu reč održao prof.dr Ivan Rašković sa Arhitektoskog fakulteta u Beogradu.

Radni deo Konferencije, podeljen u četiri  tematske celine, do kraja je bio izuzetno dobro posećen. Radove trinaest autora su kaviliteno dopunile diskusije uvaženih učesnika. Svim učesnicima i gostima je podeljen  Zbornik radova.

Konferenciju je obogatio i segment izložbe iz 1963. godine „Školske zgrade Beograda“ koji smo bili u prilici da vidimo zahvaljujući ljubaznosti Pedagoškog muzeja i gospodje  Maje Nikolov.

Na kraju su pročitani i sledeći predlozi zaključaka:

1.Arhitektura i urbanizam posle Drugog svetskog rata i pored nekolicine objekata i prostora sa statusom kulturnog dobra i prepoznatih spomeničkih vrednosti, kao i jednog broja publikovanih naučnih studija, nisu imali i još uvek nemaju adekvatan tretman ne samo u oblasti zaštite nepokretnog kulturnog nasledja nego i u oblasti urbanizma i ukupnog urbanog planiranja

2.Neodgovaruće vrednovanje i prezentacija, neupućenost i komercijalna    orijentacija investitora stvaraju preduslov za degradiranje odnosno nepovratno uništavanje ovog graditeljskog nasledja.

3.Jednostavne forme i konstrukcije objekata, jasna i funkcionalna prostorna rešenja, samo na prvi pogled otvaraju mogućnost transformacije u nove forme, oblaganju u nove materijale, pretvaranju u energetski efikasne objekte i razgradnju prostora. Tako vrhunski kvaliteti graditeljstva nastalog posle Drugog svetskog rata postaju njegova najveća slabost, koju bi u kolektivnoj svesti trebalo potisnuti pre svega kontinuiranim ukazivanjem na njihove vrednosti kroz zajedničko delovanje stručnih službi i naučne zajednice i efikasnim modelima zaštite.

4.Ono što je postavljeno kao osnovni cilj konferencije nameće se i kao poslednji zaključak a to je da se sagledaju i preispitaju dosadašnja gledišta, da se napravi iskorak ka afirmaciji i zaštiti ovog nasledja u skladu sa njegovim nesumnjivim vrednostima,  te da na taj način, ono, posle sedam decenija nastajanja, zauzme ravnopravno mesto sa najreprezentativnijim nasledjem.

sa molbom svim učesnicima da dostave svoje primedbe i sugestije (konferencija2015@beogradskonasledje.rs) kako bi, kao i prethodni zaključci,  bili štampani u Prikazu Konferencije u Nasledju za 2016.godinu.

Takodje, kao tema sledeće konferencije najavljen je Kulturni predeo.

Održavanje Konferencije i publikovanje Zbornika radova omogućila je Gradska uprava Grada Beograda – Sekretarijat za kulturu.