Izložba „Spomenici kulture vidjeni očima dece“ je nastala kao rezultat radionice na temu  kulturno-istorijskog nasledja naše prestonice koje je za učenike OŠ „Karadjordje” na Voždovcu organizovao Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Radionici je prethodilo interaktivno predavanje   održano  kao svojevrsna dopuna nastavnim planovima i programima, ali i kao važan segment opšteg obrazovanja učenika.

Autorke izložbe Ana Sibinović, diplomirani etnolog i Sladjana Milojević, arhitektonski tehničar smatraju da  je veoma važno ukazati najmladjima na očuvanje naše bogate kulturne baštine.  Deci su prezentovani objekti koji imaju spomeničku vrednost nakon čega su nastali izloženi crteži.

Osnovci OŠ „Karadjordje” bili su u prilici da se upoznaju sa kulturnim dobrima, poput spomenika Pobednik, Beogradske tvrdjave, Konaka kneginje Ljubice, kafane „Znak pitanja”, Rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića i crkvom brvnarom u Vreocima.

Kao nagrada za učešće u ovako uspeloj radionici u kojoj su deca pokazala talenat, u utorak 9. juna u 18 časova u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda pevao je hor „Muzičke radionice Mari Mari”, a otvaranju izložbe je prisustvovala zamenica predsednika Skupštine Beograda Andrea Radulović i brojni gosti.