U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ u Beogradu stručne saradnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda etnolog Ana Sibinović i istoričarka umetnosti Ljubica Radovanović vodile su stručnu šetnju na temu 500 godina od otvaranja prve kafane u Beogradu. Ova šetnja je imala za cilj da pored isticanja Beograda kao kulturno-istorijskog mesta, pokaže dugogodišnju tradiciju ispijanja kafe na našim prostorima koje je ujedno bilo prvo u Evropi.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Begrada se bavi očuvanjem materijalnog kulturnog nasledja i štiti 444 kulturna dobra na teritoriji sedamnaest beogradskih opština. Jedan od njih je i Kafana „?“, koju čuvamo i sa ponosom pokazujemo svima koju dodju u našu prestonicu. Na šetnji je bilo reči o istorijskom, kulturološkom i etnološkom aspektu koji kafa ima.

Kafa je neraskidiva spona izmedju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasledja i može se smatrati univerzalnom kulturnom baštinom jer ona briše granice izmedju polova, rasa, vera, kontinenata, anulira vremenske zone. Ritual ispijanja kafe postoji u svakom kutku naše planete.

Stručno vodjenje je počelo okupljanjem kod Dositejevog liceja gde je bilo reči o turskom Beogradu i tradiciji ispijanja kafe kod nas dugoj pet vekova, a završetak kod Kafane „?“, demostracijom prženja sirovog zrna kafe i njenim mlevenjem na tradicionalan način koju je prezentovao Dejan Milosavljević iz Nacionalne asocijacije za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke“.

Na samom kraju druženja, uz podršku Kafane „?“ poslužena je domaća kafa u tradicionalnom ambijentu najstarije beogradske kafane.