U okviru obeležavanja Dana evropske baštine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda vas vodi u subotu, 1. oktobra, u obilazak tri crkve u oblasti Kosmaja – Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikućama, Svetog Djordja u Popoviću i Svetog Duha sa kriptom kosturnicom u Rogači. Na osnovu crkvenih letopisa, kao i spisa putopisaca 19. veka saznajemo da su kosmajske crkve uglavnom podignute na mestu starijih bogomolja, što ukazuje na kontinuitet duhovnog života kosmajskog područja. Stilski ove crkve su očuvale tragove srednjovekovne arhitekture, ali pripadaju i periodu kneza Miloša Obrenovića, a pojedine su oblikovane u srpsko-vizantijskom stilu sa neobaroknim elementima. U blizini crkava su očuvani stariji nadgrobni spomenici iz 19. veka.

  1. Crkva Svetog Djordja u Popoviću; 2. Crkva SvetogDuha u Rogači; 3. Crkva Svetih apostola Petra i Pavla

Tom prilikom posetioci će biti u prilici da pogledaju segment izložbe Zavoda za zaštitu spomenika kulure grada Beograda sa predstavom sopotskih i mladenovačkih crkava – „Molitvena izvorišta – srpska pravoslavna crkvena arhitektura na teritoriji grada Beograda“ koju je Zavod priredio 2020. Izložbeni panoi će biti postavljeni u porti crkve Sv.Djordja u Popoviću.

Obilazak vodi istoričarka umetnosti Hajna Tucić, stručni saradnik Zavoda. Zbog veličine autobusa broj putnika je ograničen na 30. Prijavljivanje je na email hajna.tucic@beogradskonasledje.rs

Mesto okupljanja: parking za turističke autobuse ispred Skupštine grada Beograda u 9 časova. Povratak u Beograd oko 14 časova

Autobus za ovo stučno vodjenje je obezbedio grad Beograd, Sekretarijat za privredu i Sekretarijat za javni prevoz u saradnji sa GSP Beograd.

Vreme održavanja: subota 01. oktobar 2022.