U prisustvu velikog broja novinara i gradjana, jutros oko 8 časova, pažljivo je skinuta sa postolja bronzana skulptura Vuka Karadžića, odakle je stigla do ateljea vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu. U okviru radioničkog prostora skulptura će biti sanirana i konzervirana, a potom obnovljena vraćena u Beograd na svoje mesto. O svim narednim koracima blagovremeno ćemo davati obaveštenja, a organizovaćemo i posetu medija ateljeu u Smederevu tokom radova na sanaciji skulpture.

Podsećamo da je 7. novembra, nakon velikih i uspešnih rekonstrukcija Spomenika Pobedniku i Spomenika zahvalnosti Francuskoj, Zavod za zaštitu spomenika kulture otpočeo radove na sanaciji i restauraciji spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću, tačno na dan kada je svečano spomenik otkriven u prisustvu gradskih zvanica i stanovnika Beograda pre 85 godina (7. novembra 1937. godine). 

Foto: Predrag Mitić

Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću Zavod za zaštitu spomenika kulture je izradio u 2019. godini, a Grad Beograd je za ovu godinu opredelio sredstva za izvodjenje radova u visini 11 miliona dinara, čime su se stekli uslovi da počnu radovi. Autor idejog projekta je arhitekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Zoran Tucić, koji sa koleginicom arhitektom Jefimijom Parežanin vrši i konzervatorski nadzor nad radovima.

U narednom periodu, predvidjeni su i radovi na obnovi pristupnog platoa i okoline ovog značajnog spomenika kulture.