Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i njegovi stručni saradnici su u ponedeljak 20. novembra u okviru medjuinstitucionalne saradnje, a povodom završetka obnove Muzeja Jugoslavije /„25. maj“, posetili ovo muzejski kompleks.

Saradnici muzeja su nam pokazali depoe i izložbenu postavku, a ispred Zavoda stručni obilazak objekta i uvid u izvedene radove vodila je viši konzervator arhitekta Svetlana Marković, koja je vršila konzervatorski nadzor na radovima obnove i restauracije objekta muzeja. Okupljenima su se obratile i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Olivera Vučković i direktorka Muzeja Jugoslavije, Neda Knežević.

U okviru odlične saradnje sa Muzejom Jugoslavije, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u skladu sa propisanim nadležnostima od maja 2022. godine do novembra2023. godine, pratio je sprovodjenje utvrdjenih mera tehničke zaštite za restauraciju fasada i pripadajućih platoa objekta Muzeja Jugoslavije. Takodje, Zavod je izradio Predlog odluke o utvrdjivanju Muzeja Jugoslavije / muzej „25. maj“ za spomenik kulture, a danas ovaj objekat uživa status dobra pod prethodnom zaštitom kao prostor urbanističkih, arhitektonskih, društvenih, kulturno-istorijskih i dokumentarnih vrednosti. Muzej „25. maj“ je sagradjen 1962. godine, prema projektu arhitekte Mihajla Jankovića, kao jedan od prvih namenski gradjenih muzejskih objekata u Beogradu i Srbiji, sa izložbenim prostorom i prostorijama za čuvanje, održavanje i rad na eksponatima – zbirke poklona tadašnjeg predsednika države Josipa Broza Tita. Podignut je kao reprezentativni objekat u kome je podjednaka pažnja posvećena kako reprezentativnom spoljašnjem izgledu, tako i modernom uredjenju enterijera.