U poseti Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda su bili štićenici Doma za decu i mlade „Sremčica“ sa kojima Zavod već neko vreme saradjuje. Gosti su imali priliku da od istoričarke umetnosti Ivane Vesković čuju o najlepšim i najznačajnijim spomenicima kulture, saznaju čime se zaposleni u Zavodu bave i da nauče zašto su nam spomenici kulture važni.

Potom smo svi zajedno igrali kviz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda „Beograd znam da čuvam“ koji  je prva aplikacija o nepokretnom kulturnom nasledju na području grada Beograda, nastao kao proizvod višegodišnjeg razvijanja edukativnog projekta „Nasledje za decu“ koje su osmislile etnolog Ana Sibinović i dokumentarista Sladjana Milojević. Sa velikom radošću su naši gosti pogadjali odgovore i pokazali da su pažljivo slušali predavanje.

Na samom kraju premijerno su imali priliku da pogledaju crtani film „Od Singidunuma do Beograda“ koji je osmislila i napisala istoričarka umetnosti Ksenija Ćirić, zajedno sa ilustratorkom Emanuelom Tasan Lukić, a koji je pobrao sve simpatije naših dragih gostiju.

Tokom trajanja izložbe Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda „Posveta beogradskom školstvu“, autorke istoričarke umetnosti Ljubice Radovanović, sav prihod prikupljen od prodaje kataloga, namenjen je upravo štićenicima Doma za decu i mlade Sremčica. Direktorka Zavoda Olivera Vučković je našim gostima uručila prigodne poklone – materijal za rad, kao i novogodišnje ukrase kupljene zahvaljujući dobrovoljnim prilozima brojnih posetilaca izložbe.

Zavod je na poklon dobio kreativne radove štićenika doma, ali i recitacije pesama i mnogo smeha. Rastali smo se uz obećanje da će zaposleni u Zavodu uzvratiti posetu i nastaviti druženje.