U okviru programa obeležavanja Dana grada Valjeva 19. marta 2024. godine u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo svečano je otvarena izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda „PETAR ZARIĆ / Stručno crtanje i detaljisanje / Obrada drveta / Unutrašnja arhitektura u drvetu“

Na početku se gostima obratila Jelena Nikolić Lekić, direktorka Narodnog muzeja Valjevo, pozdravivši sve goste i najavljujući sledeće sagovornike.

U ime Grada Valjeva prisutne je pozdravio Nenad Patijarević, član Gradskog veća zadužen za kulturu.

Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je govorila o realizaciji izložbe i kako je došlo do saradnje sa potomcima Petra Zarića, prethodno realizovanom predstavljanju izložbe u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i o Evropskoj godini veština koja je u toku i čijem se obeležavanju ovom izložbom kao institucija pridružujemo. Na kraju je pozdravila prisutne goste i čestitala im Dan grada Valjeva.

O ličnosti i delu Petra Zarića najbolje svedoči dugogodišnji saradnik arhitekta profesor dr Dragomir Tadić u tekstu koji je interpretirao gospodin Zoran Božić. Pre samog teksta pročitao je kratku biografiju Petra Zarića.

Na kraju su se prisutnima obratili autorke izložbe i kataloga: Snežana Negovanović, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Dobrila Ivanić Zdravković, unuka Petra Zarića.

Izložba će biti predstavljena u Narodnom muzeju Valjevo od 19. marta do 10. aprila 2024. godine.

Foto: Milan Veselinović, fotograf Narodnog muzeja Valjevo