U okviru programa obeležavanja Dana grada Valjeva, svečano će biti otvarena izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, autorki Snežane Negovanović, višeg konzervatora Zavoda i Dobrila Ivanić Zdravković, unuke Petra Zarića „PETAR ZARIĆ / Stručno crtanje i detaljisanje / Obrada drveta / Unutrašnja arhitektura u drvetu“ u utorak 19. marta 2024. godine u 18 sati, Galerija Narodnog muzeja Valjevo.

Nakon 120 godina od rodjenja i 50 godina od smrti Petra Zarića, rodjenog Valjevca, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u saradnji sa Narodnim muzejom u Valjevu, predstavlja na ovoj izložbi njegove originalne skice, projekte i fotografije radova, komade nameštaja i druge elemente enterijera, izradjene ikonostase i crkveni nameštaj, lične fotografije i predmete sačuvane u porodici.

Izložbu i katalog su tokom avgusta meseca 2023. godine imali priliku da vide posetioci Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Ovim je izložba koja govori o umetničkim zanatima realizovana čak dva puta u godini koju je Evropska komisija proglasila Evropskom godinom veština, a koja je zvanično otpočela 9. maja 2023. godine i završava se 8. maja 2024.