U sali Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda svečano je otvorena izložba ,,Crnotravci graditelji Beograda: graditeljska delatnost pečalbara crnotravskog kraja u Beogradu u 19. i prvoj polovini 20. veka“ autora Tatjane Videnović, konzervatora savetnika i Ognjena Tutića, istoričara umetnosti.

Izložba je realizovana u saradnji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Udruženja Crnotravaca Beograd i Gradjevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu kao doprinos poznavanju rada majstora, dundjera, zidara i palija, a kasnije i učenih neimara i školovanih graditelja u Beogradu u ključnim fazama njegovog urbanističkog i graditeljskog formiranja. U skladu sa osnovnom delatnošću Zavodu koji kontinuirano radi na prezentaciji i popularizaciji nepokretnog kulturnog nasledja na teritoriji grada, fokus izložbe su kulturna dobra – spomenici kulture i objekti posebnih arhitektonsko-urbanističkih i kulturno-istorijskih vrednosti koji učestvuju u stvaranju vizuelnog identiteta Beograda.

Velikom broju zainteresovanih posetilaca obratili su se direktorka Zavoda Olivera Vučković, predstavnik autorskog tima Ognjen Tutić, prodekan za finansije Gradjevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof dr Aleksandar Djukić, predsednik udruženja Crnotravaca Beograd prof dr Boško Stevanović, a izložbu je otvorio Marko Stojčić, glavni gradski urbanista. Tragovima zanatskog umeća Crnotravaca, izložbom je prezentovana celovita priča o izgradnji naše prestonice.

Izložba je otvorena do 30. aprila 2024. godine, svakog radnog dana od 8 do 16 časova.