Javni spomenik „Putujući glumac“ se nalazi u okviru kulturnog dobra „Skadarlija“, koje je utvrdjeno za prostorno kulutrno-istorijsku celinu Rešenjem Zavoda 1967. godine. Autor drvenog spomenika je vajar Jovo Petonijević, a podignut je u čast istaknutog pisca, pozorišnog stvaraoca i učitelja stranih jezika Joakima Vujića 1989. godine, na uglu Skadarske i Gospodar Jevremove ulice.

Tokom izvodjenja zemljanih radova na rekonstrukciji pomenutih ulica, stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izvršila je uvid u stanje spomenika „Putujući glumac“ i tom prilikom izradila plan o konzervatorsko-restauratorskim tretmanima koje je bilo potrebno izvesti. Spomenik je ove godine vraćen na ugao Skadarske i Gospodar Jevremove ulice, nakon što su izvedeni svi neophodni radovi koji su podrazumevali sledeće: totalnu fumigaciju drveta u kontrolisanim i bezbednim uslovima, koja je trajala 38 dana i tokom koje su eleminisani svi aktivni ili trenutno neaktivni insekti, čišćenje svih starih zaštitnih premaza, fleka i atmosferskih naslaga, uklanjanje plombi prethodne restauracije, površinsku i dubinsku konsolidaciju materijala, saniranje mikropukotina i restauraciju većih oštećenja, kao i nanošenje zaštitnog premaza na površinu drveta. Radovi su takodje podrazumevali modifikaciju postojućeg postamenta, kako bi se na što bolji način obezbedila stabilnost i sigurnost spomenika.

Radove na konzervaciji i restauraciji javnog spomenika „Putujući glumac“, ispratio i podržao autor Jovo Petonijević, na čijoj smo saradnji zahvalni, kao i JP „Putevi Beograda“ koje je obezbedilo sredstva za konzervatorsko restauratorske radove na spomeniku i opštini Stari grad.

Izgled spomenika možete pogledati na fotografijama ili šetnjom kroz Skadarliju.

Izgled spomenika pre i tokom radova

Postavljanje skulpture i izgled spomenika nakon radova