Juče smo proslavili 61. rodjendan Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda otvaranjem izložbe „Zaštićeni prostori Beograda“. Na otvaranju su govorili Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture i informisanja, Goran Vesić, zamenik gradonačelika Beograda i Olivera Vučković, direktor Zavoda.

Izložba je posvećena prostorno kulturno-istorijskim celinama i hronologijom njihove zaštite . Od osnivanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 1960. godine do danas na području grada utvrdjeno je ukupno 441 nepokretno kulturno dobra, od čega su 18 kulturna dobra koja imaju širi prostorni obuhvat – prostorno kulturno-istorijske celine.

To su prepoznati i evidentirani karakteristični ambijenti – prostori koji poseduju očuvane vrednosti koje ih determinišu: istorijsku urbanu matricu, konceptualno prostorno uredjenje, karakterističnu namenu, sačuvanu arhitekturu i tipologiju gradnje, očuvane otvorene i zelene/parkovske površine.

Danas u 15 časova vodimo vas u obilazak Astrononske opservatorije, a sutra u 12 časova u šetnju posvećenu beogradskim hotelima i kafanama. Okupljanje zainteresovanih je na ulazu u Astronomsku opservatoriju iz ulice Volgine br.7, odnosno ispred Kafane „?“.

Ukoliko u subotu bude loše vreme, dečja predstava „Veselo pozorje“ biće održana u sali Zavoda umesto ispred zgrade.