Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda ovoga maja obeležava 61 godinu svog rada i delovanja na očuvanju kulturnog nasledja glavnog grada. Prethodne godine, zbog epidemiološke situacije značajnan jubilej obeležili smo daleko skromnije nego što je bilo predvidjeno. Zbog toga ove godine na svoj dan, 27. maja i u danima nakon njega sugradjanima i gostima Beograda, velikim i malim, poklanjamo zanimljive i lepe programe i poklone.

U četvrtak 27. maja u Zavodu otvaramo izložbu posvećenu prostorno kulturno-istorijskim celinama Beograda. Na izložbi će biti prikazane sve prostorne celine grada Beograda, njih 18 i razvoj istih od osnivanja Zavoda do danas. Poštujući propisane epidemiološke mere, izložba će nakon tog dana biti dostupna javnosti.

U petak 28. maja sa početkom u 15 časova vam organizujemo šetnju i uživanje kroz Astronomsku opservatoriju na Zvezdari, spomenik kulture sa osvrtom na istoriju, ali i sve izvedene radove na ovom zdanju. Šetnju kroz ovaj kompleks vodiće arhitekta Zavoda Aleksandra Šević, zajedno sa Vesnom Mijatović, saradnikom Astronomske opservatorije. Zbog ograničenog broja posetilaca obavezna je prijava na email teodora.merdanovic@beogradskonasledje.rs

U subotu 29. maja u 12 časova istoričarka umetnosti Zavoda Ljubica Radovanović upoznaće vas sa tajnama beogradskih hotela i kafana. Okupljanje je prekoputa kafane „?“, a prijavljivanje na email teodora.merdanovic@beogradskonasledje.rs

Za naše najmladje, u subotu 29. maja u 12 časova, u bajkovitom ambijentu Beogradske tvrdjave ispred zgrade Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, na Gornjem gradu, u saradnji sa Pan teatrom donosimo predstavu „Veselo pozorje“, družimo se i proslavljamo rodjendan naše kuće.