Dobitnici nagrade DKS

U kulturnoj stanici Svilara (Almaški kraj) u Novom Sadu 31.maja 2021. godine održana je svečanost povodom Dana Društva konzervatora Srbije. Deo svečanosti je bio posvećen ulasku prostorno kulturno-istorijske celine Almaški kraj u Faro mrežu Evropske komisije, a promovisan je i poslednji, 44. broj Glasnika DKS.

Almaški kraj

Odbor za dodelu nagrada i priznanja Društva konzervatora Srbije u sastavu mr Gordana Simić, predsednik, dr Slavica Vujović, Vera Pavlović Lončarski, Katarina Maksimov i dr Gordana Mitrović, doneo je jednoglasnu odluku da se dodele dve Velike nagrade DKS u 2021. godini – mr Maji Đorđević, arheologu savetniku konzervatoru Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd za istraživanje, proučavanje, valorizaciju, publikovanje, popularizaciju i unapređenje upravljanja arheološkim nasleđem, a posebno za izvanredan doprinos upisu stećaka, srednjevekovnih nadgrobnih spomenika na listu svetske baštine i Slobodanki Babić, arhitekti savetniku konzervatoru Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada za istraživanje, proučavanje, dokumentovanje, izradu i realizaciju konzervatorsko-restauratorskih projekata obnove graditeljskog nasleđa Novog Sada kao i unapređenje konezvatorske struke.

Nagrađene koleginice Tatjana Videnović i Marina Pavlović

Posebno smo ponosni na to što su dve godišnje nagrade pripale koleginicama iz našeg Zavoda Tatjani Videnović i Marini Pavlović.

Tatjana Videnović, arhitekta viši konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dobila je godišnju nagradu DKS za sveobuhvatan i uspešno izveden projektantski postupak i konzervatorsko-restauratorski metod primenjen u rešavanju restauracije i sanacije fasada Zgrade Železničke stanice u Beogradu.

Interdisciplinarni tim u sastavu dr Marina Pavlović, arhitekta konzervator, Predrag Jošić, arhitekta konzervator, prof. dr Milan Glišić, arhitekta, dr Vesna Bikić, arheolog i Slobodan Radovanović, arhitekta konzervator, dobio je godišnju nagradu DKS za sveobuhvatan i uspešno izveden projektantski postupak i primenu savremenih konzervatorsko-restauratorskih tehnologija i metoda i realizaciju projekta zaštite, prezentacije i revitalizacije sektora I Jugoistočnog bedema Gornjeg grada Beogradske tvrđave sa uređenjem enterijera u cilju formiranja vizitorskog centra- komleks Sahat kapije i Barokne kapije.

Čestitamo nagrađenima!