U utorak, 15.08.2023. godine, u Glavnoj galeriji Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, otvorena je izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda pod nazivom „PETAR ZARIĆ / Stručno crtanje i detaljisanje / Obrada drveta / Unutrašnja arhitektura u drvetu“.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, nakon 120 godina od rodjenja i 50 godina od smrti Petra Zarića, ekskluzivno predstavlja originalne skice, projekte i fotografije radova, komade nameštaja i druge elemente enterijera sačuvane u porodici na ovoj izložbi.

Autori izložbe i kataloga su: Snežana Negovanović, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Dobrila Ivanić Zdravković, unuka Petra Zarića.

fotografija Dragana Udovičić

Gostima su se na samo početku obratili gospodin Aleksandar Dunić i Bojana Ibrajter Gazibara. Ispred Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu obratila se Biljana Jotić, direktor Muzeja, Olivera Vučković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i dugogodišnji saradnik Petra Zarića, arhitekta profesor dr Dragomir Tadić u tekstu koji je interpretirao gospodin Aleksandar Dunić.

Ispred Skupštine grada prisutnima se obratio gospodin Marko Stojčić, glavni urbanista grada Beograda, a izložbu je otvorio gospodin Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije

Izložba je otvorena do 01. septembra 2023. godine.

fotografija Dragana Udovičić