Завод за заштиту споменика културе града Београда и његови стручни сарадници су у понедељак 20. новембра у оквиру међуинституционалне сарадње, а поводом завршетка обнове Музеја Југославије /„25. мај“, посетили ово музејски комплекс.

Сарадници музеја су нам показали депое и изложбену поставку, а испред Завода стручни обилазак објекта и увид у изведене радове водила је виши конзерватор архитекта Светлана Марковић, која је вршила конзерваторски надзор на радовима обнове и рестаурације објекта музеја. Окупљенима су се обратиле и директорка Завода за заштиту споменика културе, Оливера Вучковић и директорка Музеја Југославије, Неда Кнежевић.

У оквиру одличне сарадње са Музејом Југославије, Завод за заштиту споменика културе града Београда у складу са прописаним надлежностима од маја 2022. године до новембра2023. године, пратио је спровођење утврђених мера техничке заштите за рестаурацију фасада и припадајућих платоа објекта Музеја Југославије. Такође, Завод је израдио Предлог одлуке о утврђивању Музеја Југославије / музеј „25. мај“ за споменик културе, а данас овај објекат ужива статус добра под претходном заштитом као простор урбанистичких, архитектонских, друштвених, културно-историјских и документарних вредности. Музеј „25. мај“ је саграђен 1962. године, према пројекту архитекте Михајла Јанковића, као један од првих наменски грађених музејских објеката у Београду и Србији, са изложбеним простором и просторијама за чување, одржавање и рад на експонатима – збирке поклона тадашњег председника државе Јосипа Броза Тита. Подигнут је као репрезентативни објекат у коме је подједнака пажња посвећена како репрезентативном спољашњем изгледу, тако и модерном уређењу ентеријера.