Завод обележио 55 година рада

Завод за заштиту споменика културе града Београда – установа културе од националног значаја је у среду, 27. маја 2015. године, прославио 55 година рада.

На пригодној свечаности, приказан је филм који нас је подсетио на Јована Секулића, оснивача и првог директора Завода, на богато културно наслеђе Београда, али и на све који су радили у београдском Заводу, од оснивања до данас.

Директорка Завода, Нела Мићовић, обраћајући се запосленима и гостима, нагласила је да богато и разноврсно  културно наслеђе Београда чине археолошки локалитети, објекти народног градитељства, сакрални објекти, репрезентативне јавне профане грађевине, урбане и руралне целине, утврђења, знаменита места, гробља, јавни споменици и спомен обележја, а да се оно налази на територији свих 17 градских општина.

Подсећајући на све досадашње успехе Завода, од проглашења Дома Јеврема Грујића до реализације идеје о првом приватном музеју у њему, Нела Мићовић је истакла да 49 запослених у Заводу брине о 414 непокретних културних добара на територији града и то: 15  културних добара од изузетног значаја, 51 културно добро од великог значаја и 348 значајних културних добара, и о 175 под претходном заштитом.

Свечаности су присуствовали његова екселенција амбасадор Републике Турске Мехмет Кемал Бозај, Градоначелник Београда Синиша Мали, градски менаџер Горан Весић, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, заменица председника Скуштине града Андреа Радуловић, представници дипломатског кора, представници Секретаријата за културу, као и бројне личности из јавног, културног и политичког живота.