Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda – ustanova kulture od nacionalnog značaja je u sredu, 27. maja 2015. godine, proslavio 55 godina rada.

Na prigodnoj svečanosti, prikazan je film koji nas je podsetio na Jovana Sekulića, osnivača i prvog direktora Zavoda, na bogato kulturno nasledje Beograda, ali i na sve koji su radili u beogradskom Zavodu, od osnivanja do danas.

Direktorka Zavoda, Nela Mićović, obraćajući se zaposlenima i gostima, naglasila je da bogato i raznovrsno  kulturno nasledje Beograda čine arheološki lokaliteti, objekti narodnog graditeljstva, sakralni objekti, reprezentativne javne profane gradjevine, urbane i ruralne celine, utvrdjenja, znamenita mesta, groblja, javni spomenici i spomen obeležja, a da se ono nalazi na teritoriji svih 17 gradskih opština.

Podsećajući na sve dosadašnje uspehe Zavoda, od proglašenja Doma Jevrema Grujića do realizacije ideje o prvom privatnom muzeju u njemu, Nela Mićović je istakla da 49 zaposlenih u Zavodu brine o 414 nepokretnih kulturnih dobara na teritoriji grada i to: 15  kulturnih dobara od izuzetnog značaja, 51 kulturno dobro od velikog značaja i 348 značajnih kulturnih dobara, i o 175 pod prethodnom zaštitom.

Svečanosti su prisustvovali njegova ekselencija ambasador Republike Turske Mehmet Kemal Bozaj, Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenica predsednika Skuštine grada Andrea Radulović, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici Sekretarijata za kulturu, kao i brojne ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života.